Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Pozivam vlade zemalja širom sveta da zaustave nasilje


Američki predsednik Buš založio se za obustavu nasilnih protesta muslimana, gnevnih zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Predsednikova izjava je usledila njegovom sastanku sa jordanskim kraljem Abduhalom.

Nasilje se mora zuastaviti, rekao je Džordž Buš:

“Pozivam vlade zemalja širom sveta da zaustave nasilje, da pokažu dužno poštovanje... i zaštite živote nedužnih diplomata u službi svojih zemalja u inostranstvu.”

Predsednik Buš je ukazao da je ta tema - koja iziskuje puno pažnje i promišljenosti -- dominirala njegovim sastankom sa kraljom Abdulahom.

“Njegovom visočanstvu sam jasno ukazao, kao i on meni, da nasilje odbacujemo kao način izražavanja nezadovoljstva sa onim što se objavljuje u slobodnoj štampi.”

Predsednik Buš je takodje naglasio važnost slobode štampe dodavši medjutim da je ta sloboda tesno povezana sa odgovornošću. Kralj Abdulah je izrazio slično mišljenje:

“Uz svo uvažavanje slobode štampe -- jasno je da sve ono čime se vredjaju prorok Muhamed i vrednosti muslimana treba da se osudi. Isto tako, oni koji žele da protestuju trebalo bi da svoje mišljenje izraze na miroljubiv način.”

ordanski monarh je dodao da su nasilnički protesti neprihvatljivi posebno ako u njima stradaju nedužni ljudi.


XS
SM
MD
LG