Linkovi

Novi japanski robot za pomoć u kući


Japanski Nacionalni institut za savremenu industrijsku tehnologiju prikazao je prototip novog robota koji ne samo što govori i čuje već i razume verbalne komande.

Iako su mu pokreti pomalo kruti i spori, a glas monoton, ovaj robot će rado da vam, uz pomoć daljinca na grudima, uključi televizor ili vam donese piće. Kroz nekoliko godina, čovekoliki robot HRP-2, mogao bi da dobije posao pomoćnika u mnogim domaćinstvima. Japanski Nacionalni institut za savremenu industrijsku tehnologiju razvija robota zvanog Promet, koji može da obavlja razne poslove, da reaguje na komande i da prepoznaje i hvata trodimenzionalne predmete. Kada mu zatražite konzervu hladnog pića on odlazi do frižidera, otvara vrata, uzima piće, zatim zatvara vrata i donosi piće do stočića u dnevnoj sobi. Pokreti su mu spori, ali konstruktori kažu da je to zato što je podešen na najsporiju brzinu.

”Od njega se, naravno, traži da čini razne pokrete, a u svakodnevnom životu i da komunicira sa ljudima. U stanju je da i bez mikrofona shvati kada se njemu obraćate, a sam funkcioniše posmatrajući očima okolni ambijent. Na njemu vidimo kako uzajamno deluju registracija pokreta i vizuelno prepoznavanje.

Na komandu ”Uključi televizor!“

Robot odgovara potvrdom ”Uključiću televizor.“

”Pojačaj zvuk!“

”Mislim da će biti od koristi ljudima sa teškoćama u kretanju, na primer da im prinese nešto.“

Konstruktori kažu da robot može da oponaša većinu ljudskih pokreta, osim trčanja, koje može da proizvede mnogo buke i treskanja, zbog njihove metalne konstrukcije. Prema ovom istraživačkom timu Promet je gotovo spreman za upotrebu, pa bi već 2010. mogao da počne da pomaže u domovima i kancelarijama širom sveta.

XS
SM
MD
LG