Linkovi

Mere koje bi medjunarodna zajednica mogla da preduzme protiv Irana


Medjunarodna agencija za atomsku energiju izglasala je da uputi dosije o iranskoj nuklearnoj aktivnosti Savetu bezbednosti UN. U izveštaju iz Vašingtona, dopisnik GA, Andre de Nešnera, razmatra buduće mere koje bi medjunarodna zajednica mogla da preduzme, i diskutuje kao moguću opciju: vojni udar na Iran.

SAD i Evropa veruju da Iran nastoji da izgradi nuklearno oružje. Medjutim, Teheran navodi da je njegov program usmeren na proizvodnju energije u miroljubive, civilne svrhe. Dok stručnjaci možda imaju različita mišljenja o konačnim namerama Irana, oni se slažu da Teheran izgradjuje postrojenja koja bi mogla da se koriste za izgardnju nuklearnog oružja. Oni kažu da se Iran približava mogućnosti da proizvodi obogaćeni uranijum u velikim količinama. Nisko obogaćeni uranijum može biti koriščen za nuklearke, ali viosko obogaćeni urainjim se može upotrebiti za izgradnju nuklearne bombe.

Tokom proteklih nekoliko godina, tri evropske zemlje--Britanija, Nemačka i Francuska--pregovaraju sa Iranom o ekonomskim olakšicama u zamenu za ograničene aktivnosti na obogaćenju uranijuma. Na tim pregovorima postignut je neznatan napredak. Iran je u avgustu prošle godine nastavio da preradjuje uranijum u gorivo--u fabrici u Isfahanu, a pre nekoliko nedelja je nastavio rad na obogaćenju uranijuma u fabrici u Natanzu. Medjunarodna agencija za atomsku energiju već godinama upozorava Iran da okonča svoje planove na obogaćenju uranijuma. Medjutim, odluka Teherana da ponovo otvori fabirku u Natanzu početkom januara ove godine primorala je Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme sledeći korak: da uputi iranski nuklearni dosije Savetu bezbednosti UN.

Govoreći u Londonu, pre više od nedelju dana, američki državni sekretar Kondoliza Rajs navela je o vojnoj opciji:

“Što se tiče vojne opcije, rekli smo da ona nije u planu pošto verujemo da bi to pitanje moglo da se reši diplomatskim putem. Upućivanje iranskog slučaja Savetu bezbednosti UN nije kraj diplomatskih aktivnosti, već predstavlja oštriji diplomatski pristup. Medjutim, predsednik SAD ne isključuje vojnu opciju. I stvarno mislim da gradjani ne žele da predsednik isključi takvu opciju.”

Američki sekretara za odbranu Donald Ramsfeld rekao je jednom nemačkom listu da opciju vojnih udara protiv Iraka treba držati otvorenom. Mnogi stručnajci smatraju da se medjunrodna zajednica suočava sa presudnim odlukama narednih nekoliko nedelja i meseci dok nastoji da privoli Iran da se odrekne svog programa proizvodnje obogaćenog uranijuma.

XS
SM
MD
LG