Linkovi

Protesti muslimana na Bliskom istoku zbog objavljivanja karikatura izuzetno nasilni


Protesti muslimana gnevnih zbog objavljivanja karikatura na kojima je prorok Muhamed prikazan kao terorista postali su izuzetno nasilni tokom proteklih nekoliko dana, uključujući ulične sukobe u glavnom gradu Libana, Bejrutu, i spaljivanje danske i norveške ambasade u glavnom gradu Sirije.

Hiljade gnevnih demonstranata izašlo je na ulice širom Bliskog istoka protestujući zbog karikatura o proroku Muhamedu u evropskim novinama. Oni te karikature smatraju bogohulnim i uvredom njihove religije. Gnev koji izražavaju mnogi Muslimani je razumljiv, kaže sirijski politički analitičar Ajman Abdel Nur:

”Mogu da razumem taj gnev. Mogu da razumem zašto oni žele da pokažu svoja osećanja i osude ove karikature. Ali taj gnev mogu da iskažu i na mirnim demonstracijama. Zato ne razumem ovo što se dogodilo u Damasku“, smatra Abdel Nur.

Zvanična sirijska novinska agencija SANAA, navela je jednog funkcionera ministarstva inostranih poslova koji je izrazio žaljenje zbog činova nasilja i štete uzrokovane na nekim ambasadama u Damasku. Policajci na mestu nemira u subotu uveče saopštili su da ih je bilo manje od okupljenih i da intervencijom nisu mogli mnogo da postignu. Medjutim, neki u Siriji postavljaju pitanje kako su protesti mogli da se otmu kontroli u zemlji sa tako velikim bezbednosnim aparatom, u kojoj se takve stvari ne dogadaju bez prećutnog odobrenja rukovodstva. Neki funkcioneri u Libanu smesta su okrivili Siriju za umešanost u nedeljne anti-zapadne nemire u Bejrutu, mada nisu ponudili dokaze u prilog te tvrdnje. Medjutim, neki analitičari kažu da bi sirijska vlada mogla da ima koristi od takvih nemira. Prvo, kažu oni, to skreće pažnju sa zapadnog pritiska na Siriju zbog autoritarnog načina vladavine u Damasku, zbog navodne podrške sirijske vlade terorizmu i zbog mešanja u poslove susednog Libana.
Sirijski politički analitičar Marvan Kabalan, iz Centra za strategijske studije na univerzitetu u Damasku, takodje u tome vidi poruku za Zapad:

”Poruka glasi - pogledajte, naši ljudi su toliko vezani za Islam i tako su nezadovoljni i gnevni prema vašoj politici, da bi promena vlade svakako dovela takve ljude na vlast Možete li da imate dobar odnos sa njima?”, pita abalan

Vlada široko rasprostranjeni osećaj da gnev izražen na ulicama glavnih gradova arapskih zemalja seže daleko dublje od protesta zbog karikatura i da on takodje izražava generalni osećaj nedostatka poštovanja Zapada prema Muslimanima, njihovoj religiji i zabrinutostima. Nakon nasilnih protesta u Damasku i Bejrutu, verski lideri su apelovali za mir, a Organizacija islamske konferencije je osudila nasilje rekavši da se njime samo nanosi šteta legitimnim zabrinutostima Muslimana.

XS
SM
MD
LG