Linkovi

Eva Novotni: Austrija zainteresovana za uspešno pridruživanje SCG  EU


Pregovori o budućnosti Kosova ne smeju da se fokusiraju samo na pitanje statusa, već moraju da obuhvate niz drugih društvenih i ekonomskih pitanja, ocenila je Eva Novotni, austrijski ambasador u SAD, u toku svog izlaganja u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu. Ona je, takodje, izjavila da se Austrija zalaže za uspeh pregovora o pridruživanju SCG Evropskoj uniji, ali da Srbija mora da preduzme konkretne korake u saradnji sa Haškim sudom.

U izlaganju čija je tema bilo austrijsko predsedavanje Evropskom unijom, ambasador Eva Novotni istakla je da je zapadni Balkan prioritet austrijske spoljne politike, a da je evropska budućnost zemalja jugoistočne Evrope, uključujući SCG, BiH i Albaniju spoljnopolitičko pitanje prvog reda. Ona je napomenula i da će Austrija kao predsedavajuća nastojati da ojača ulogu EU na Kosovu i podsetila da austrijski diplomata Albert Rohan u pregovorima o budućem statusu Kosova učestvuje kao zamenik specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Kada je reč o Kosovu,rekla je ambasadorka Novotni, mi nismo obavešteni o svim detaljima pregovora koji se odvijaju, ali kako mi to vidimo, i zahvaljujući informacijama koje smo dobili zahvaljujući učešću našeg kolege, ambasadora Alberta Rohana u procesu, veoma je važno da se u pregovorima ne koncentrišete samo i isključivo na pitanje budućeg statusa.

Potrebno je da se pregovarački proces bavi mnogo širim spektrom pitanja. Ne možete da se bavite pitanjem političke budućnosti Kosova, istakla je Eva Novotni, a da se ne bavite ekonomskom situacijom. Ako imate zemlju gde su dve trećine populacije nezaposlene, to nije dobar znak za buduću političku stabilnost, bez obzira na to kakav će biti ishod pregovora.

Dakle postoje socijalna, ekonomska, obrazovna, etnička i druga pitanja koja se moraju rešavati u paketu, da bi se zaista došlo do kredibilnog, održivog i trajnog predloga za budućnost ukazala je Eva Novotni.

Ona je takodje razmotrila pitanje da li u toku austrijskog predsedavanja očekuje napredak u pregovorima SCG o sporazumu o pridruživanju EU, s obzirom na zahtev glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte da se pregovori suspenduju do izručenja generala Ratka Mladića.

"Tačno je da je Karla Del Ponte zapretila usporavanjem pregovora. Jedno je sigurno – svako očekuje akciju od SCG po pitanju saradnje sa Hagom oko ratnih zločinaca. Još veći naglasak je na tu temu stavljen sada, kada je Hrvatska završila sa slučajem Ante Gotovine, i zato se od Srbije očekuju dela. I mi to očekujemo, i tesno saradjujemo sa Beogradom da bismo održali taj pritisak. U isto vreme, mi pridajemo veliki značaj sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i želimo da vidimo napredak u tim pregovorima, ali taj napredak mora da ide ruku pod ruku sa napretkom u ovom drugom pitanju."

Eva Novotni je dodala da će 2006. biti prelomna godina za SCG i da će u Crnoj Gori u prvoj polovini godine biti održan referendum čiji rezultati, kako je rekla, treba da se «sprovedu na pažljiv i konstruktivan način». Ona je naglasila da će se pregovori o pridruživanju SCG EU nastaviti u tom periodu i da je Austrija izuzetno zaintersovana za uspešan ishod tih pregovora jer očekuje da će oni pozitivno uticati na stabilnost čitave jugoistočne Evrope.

XS
SM
MD
LG