Linkovi

Branko Terzić: SAD će morati da uvoze još veće količine prirodnog gasa


Predsednik Buš se u nedavnom govoru o stanju unije založio za smanjenje zavisnosti Sjedinjenih država od nafte iz inostranstva i za razvijanje alternativnih izvora energije. Branko Terzić, energetski stručnjak u firmi ”Deloitte and Touche“ se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo na neka od pitanja sa kojima se Sjedinjene Države suočavaju u domenu energetike.

Terzić: Zavisnost Amerike od nafte iz inostranstva je značajna. SAD podmiruju više od 50 odsto potreba u nafti i prirodnom gasu iz inostranstva. U budućnosti ćemo morati da uvozimo još veće količine prirodnog gasa iz Kanade, Kariba i sa Bliskog istoka.

Količina nafte koja stiže iz Bliskog istoka nije tako velika, i iznosi oko 15 odsto našeg uvoza. Mi se uglavnom snabdevamo naftom iz Meksika, Venecuele, Nigerije i Saudijske Arabije. Medjutim, nafta sa Bliskog istoka, naročito iz Saudijske Arabije, je najjeftinija, dok zemlje u tom regionu ujedno imaju najveće do sada otkrivene rezerve nafte. Nafta je dostupna i drugde u svetu, ali po većoj ceni.

Glas Amerike: Znatno povećana potražnja za naftom u Indiji i Kini, uti;e i na porast cena nafte na svetskom tržištu. Da li bi to moglo da se negativno odrazi na američku privredu?

Terzić: Američka ekonomija je veoma žilava i jaka. Od 1970. godine do danas, postali smo daleko efikasniji u koriščenju svih vidova energije, uključujući naftu. I naša ekonomija se izmenila. Mi više nismo samo industrijska zemlja, što zahteva najveće količine energije. U našoj ekonomiji imate uslužni, finansijski, kompjuterski i druge sektore, kojima nisu potrebne tolike količine energije. Naš nacionali bruto proizvod se povećao, ali se proporcionalno nije povećala potražnja za energijom. Sadašnji porast cena energije nije uticao na nas kao što je to bio slučaj 70-tih godina.

Glas Amerike: Pošto se nafta koristi uglavnom u sektoru transporta, kakve su mogućnosti da se obezbede alternativni vidovi goriva za automobile?

Terzić: Oko 67 odsto nafte je namenjeno saobraćajnom sektoru. Kao što znate, predsednik Buš je najavio plan da poveća koriščenje takozvane obnovljive energije, posebno etanola, koji se proizvodi od kukuruza ili drugih poljoprivrednih proizvoda. To bi moglo da doprinese manjem korišćenju nafte. Veće cene benzina će takodje primorati gradjane da u budućnosti kupuju manje automobile, koji koriste manje goriva. Kombinacija novih zaliha i energije iz obnovljivih izvora doprineće uravnoteženijoj i manjoj potražnji.

Glas Amerike: Šta bi SAD mogle da učine u cilju obezbedjivanja nove i jeftinije energije?

Terzić:Tehnologija je odgovor na to. Alen Grinspen nas je podsetio da su sve prethodne forme energije bile zamenjene jeftinijom i čistijom formom energije, pre nego što smo iscrpeli stare energetske izvore. Prestali smo da koristimo drvo, pošto smo pronašli ugalj, a prestali smo da koristimo ugalj, kada smo pronašli naftu i prirodni gas. U budućnosti ćemo pronaći nešto što će zameniti naftu. To bi mogao da bude neki vid nuklearne energije ili obnovljive energije, uključujući i vodonik. Ne mogu da predvidim koji tehnološki pristup će preovladati, ali mogu da kažem da će svakako raditi o primeni nove tehnologije.

XS
SM
MD
LG