Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Something New»


Uspešna mlada crnkinja neočekivano se zaljubljuje u privlačnog belca, a burni tok njihove veze gledaocima nudi sveži pogled na pitanje rasnih predrasuda i potrebe promene stavova. To je tema ljubavne priče «Something New», koja se trenutno prikazuje u američkim bioskopima.

Kenya je talentovana poslovna žena čija je karijera u usponu ali oseća da stagnira kada je reč o ljubavnom životu. Njeni prijatelji smatraju da je previše probirljiva, ali Sana Lejta (Sanaa Lathan) koja glumi Kenyu, kaže da dilema njene junakinje nije proizvod mašte filmskih stvaralaca .

«Scenaristu je inspirisala priča koju je objavio Njuzvik pre nekoliko godina o tome kako 42,4% crnkinja nisu udate, jer mi veoma brzo napredujemo na poslu i penjemo se na društvenoj lestvici, dok naši muški vršnjaci za to vreme ili odlaze u zatvor, ili umiru ili ulaze u veze sa ženama drugih rasa. Šta raditi u tom slučaju? Šta radite ako želite da imate porodicu?»

Kenya zbog toga pristaje na predlog svoje koleginice da izadje na sastanak sa muškarcem koga nikada ranije nije upoznala, a kada se sretnu ona je šokirana kada vidi da on nije pripadnik rase koju je očekivala.


Brajan privlači Kenyu, ali ona okleva zbog svojih ličnih predrasuda i straha od nepoznatog, a ne zbog društvenog pritiska. Australijski glumac Sajmon Bejker «usvojio» je američki akcenat da bi glumio Brajana, ali on kaže da je takodje morao da nauči nešto o savremenim lo to što sam strepeo da ćemo uvrediti nekoga. Nisam znao politički korektne termine: da li mogu da se nazovem «belcem» ili je to nepristojno. Smem li da kažem – «ti si crn, ili crna...». Šta su ovdašnja pravila? Nisam hteo da pravim greške, a istovremeno sam želeo da moj lik bude veran pravoj ljubavnoj priči. Kada se dvoje ljudi prvi put sretne, odvija se proces koji nema veze sa rasom, bojom kože, polom... To je proces u kome otkrivate jedno drugo...»

Film «Something new» ući će u holivudsku istoriju kao prvi igrani film čiji su scenarista, producent i reditelj – crnkinje. To je ujedno filmski debi Sene (Sanaa) Hamri koja je stekla iskustvo režirajući video spotove. U filmu takodje glume Taradži Henson, Bler Andervud, Majk Eps i Alfi Vudard. Još jedna zanimljivost je da je sniman na lokacijama u nekim četvrtima Los Andjelesa koje do sada nisu često prikazivane u filmovima.


XS
SM
MD
LG