Linkovi

Nam Džun Pajk umro u nedelju u 73. godini života


Iako Nam Džun Pajk nije široko poznat onima koji se ne bave umetnošću, veliki broj običnih ljudi će sigurno prepoznati njegov stil koji se odslikava u brzoj video montaži, koja je postala znak prepoznavanja savremenih reklama i muzičkih spotova.

Na Džun Pajk se smatra ocem video-arta. On je od videa napravio novu umetničku formu upotrebom monitora, kamera i video svičera. On je bio deo avangarde tokom 60-ih godina 20. veka, koja je proširila definiciju pojma umetnosti.

«Mi smo želeli da sve kritikujemo. Da dovedemo u pitanje sve što je 1964. postojalo.»

Njihov pokret je čak proizveo i «anti-umetnost». Nam Džun Pajk je rođen u Južnoj Koreji, ali se školovao u Japanu, gde je diplomirao estetiku i muziku. Početak 60-ih je proveo u Nemačkoj, gde je eksperimentisao sa muzičkim kompozicijama i video instalacijama, a u Njujork se preselio 1964. Muzej Gugenhajm je 2000. prikazao retrospektivu njegovih radova. Jedna od njegovih poznatih skulptura je «Porodica robota». Pajk je tu zašrafio jedne na druge stare televizore i radio aparate, kako bi napravio ljudski oblik. Porodica se sastojala od babe... dede... kao i «visoko tehnološke bebe», koja je bila izuzetno živahna. U drugoj instalaciji, Pajk je postavio 20 akvarijuma ispred isto toliko televizora. Tu instalaciju je nazvao «Video riba.»

«Niko nije pogrešio u proceni koliko malo ukusa Amerikanci imaju.»

Pajk je publiku posebno šokirao krajem 60-ih i početkom 70-ih, kada je klasična čelistkinja Šarlota Murman učestvovala u postavci «Brushalter za živu skulpturu» Ona je izvodila njegovu kompoziciju. Iako je njegova umetnost bila uzbuđujuća i iznenađujuća za publiku, Pajk je u pravom životu bio drugačiji.

«Ja sam vrlo povučen čovek... skroman.»

Tokom retrospekcije odžane 2000. u Njujorku, Pajk je rekao da je dostigao maksimum u eksperimentima sa videom i da je prešao na laser. U izložbenom prostoru muzeja Gugenhajm, Pajk je tom prilikom napravio vodopad, a laser je šarao kroz njega. Iako bi neko mogao da se zapita šta je umetnost, Pajk je to jednostavno definisao.

«Umetnost je ono što me u ovom trenutku zadovoljava.»

Više od 4 decenije, Nam Džun Pajk je širio pojam umetnosti i menjao je način na koji doživljavamo televiziju.


XS
SM
MD
LG