Linkovi

Većina dece koja često imaju glavobolju ima i probleme sa spavanjem


Obično mislimo da je glavobolja problem odraslih, medjutim, u istoj meri su joj podložna i deca. Istraživači sa klinike Mejo u Minesoti, kažu da postoji veza izmedju učestalih glavobolja kod dece i problema sa spavanjem.

Većina dece koja često imaju glavobolju, ima i probleme sa spavanjem, ističe se u jednom najnovijem istraživanju klinike Mejo. Deca ili teško utonu u san, ili nemirno spavaju i bude se neispavana, kaže lekar Lnora Livald.

«Posmatrali smo decu starosti od 6 do 17 godina. Možete da pretpostavite da postoje razlike u reagovanju na poremećaje sna u različitim starosnim grupama. Ali, svejedno, ti poremećaji imaju veliki uticaj na ponašanje dece, na njihovo držanje, kvalitet života, a prema tome - i na kvalitet života porodice.»

Istraživanje je pokazalo da tinejdžeri imaju glavobolju mnogo češće nego mlađa deca i da devojčice više boli glava nego dečake. Istraživači smatraju da bi to moglo da bude zbog višeg nivoa stresa i činjenice da tinejdžeri često nedovoljno spavaju. Lenora Livald kaže da se glavobolje i problemi sa spavanjem međusobno pothranjuju. Poremećaji sna pogoršavaju glavobolju i obrnuto.

«Izgleda da ima mnogo pouzdanih informacija koje ukazuju da nećemo imati mnogo sreće u rešavanju glavobolje, sve dok ne budemo rešili poremećaje sna.»

Iako lekovi mogu da smanje patnje od glavobolje, ona preporučuje da se deci pomogne da preduprede glavobolju, razvijanjem dobrih navika za spavanje i ističe da televizori i video igre i sve ostalo što podstiče dečiji um, ne bi trebalo da bude u spavaćoj sobi. Umesto toga, deca bi pre spavanja trebalo da rade ono što ih opušta i umiruje i to barem sat pre odlaska u krevet.

XS
SM
MD
LG