Linkovi

SAD 75 odsto uvozne nafte koristi za automobile


Ejtan Manjuel je analitičar u nevladinoj organizaciji «US Public Research Institute».

«Amerikanci zaista nemaju izbora i većina koristi automobile kada odlazi na posao ili vozi svoju decu u škole.»

Predsednik Buš je izneo sličan argument u svom govoru o stanju unije.

«Ako želimo da Amerika ostane konkurentna moramo da imamo energiju po pristupačnim cenama. Tu imamo ozbiljan problem - Amerika je ovisna o nafti, koja se često uvozi iz nestabilih regiona. Najbolji način da se oslobodimo te ovisnosti je – tehnologija».

Jedna od mogućnosti je etanol, koji se najčešće dobija od kukuruza. Benzin, koji koriste mnogi potrošači već sadrži 10 odsto etanola, dok najnoviji tip benzina E-85 sadrži čak 15 odsto. Cena E-85 benzina je uporediva sa običnim benzinom, ali je etanol skuplji. Medjutim, važna prednost je što je etanol obnovljiv. Trenutno, SAD imaju kapacitete da proizvedu četiri milijarde galona etanola godišnje, što bi moglo da smanji uvoz benzina za jednu trećinu. Predsednik Buš kaže da se nova tehnologija povećati proizvodne kapacitete.

«Već postoji tehnologija na osnovu koje automobili mogu da koriste etanol, a uskoro ćemo moći da koristimo i tehnologiju za pretvaranje useva u gorivo.»

Medjutim, ekološki efekti etanola nisu još sasvim poznati. Naučnici nisu sigurni da li i etanol doprinosi većim emisijama gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i dovode do globalnog zagrevanja. Kritičari takodje upozoravaju da postoji i problem snabdevanja pošto etanol nije dovoljno stabilan da bi mogao da se transportuje cevovodima. Medjutim, i neke druge zemlje prihvataju etanol kao način smanjenja zavisnosti od uvozne nafte. Na primer, Brazil proizvodi etanol od šećerne trske, a benzin koji se prodaje u zemlji sadrži 25 odsto etanola. Ipak, Edmund Daukoru, predsednik Udruženja zemalja proizvodjača nafte - OPEK-a, kaže da će nafta biti sastavni deo globalne ekonomije još dugi niz godina.

«OPEK ne prihvata gledište da se nafta jednostavno može zaobići preko noći ili u kraćem vremenskom roku ili da ćemo moć da se lišimo nafte iz nekog dela sveta. Smatram da je nafta resurs za celo čovečanstvo, a to je i stav OPEK-a».

Medjutim, mnoge zemlje se i dalje pitaju da li će nafta biti dostupna kada god im je potrebna ili sve dok bude potrebna.

XS
SM
MD
LG