Linkovi

Visoke cene nafte znače i uvećane profite za naftne kompanije


Kompanija Ekson Mobil je protekle nedelje objavila da je ostvarila rekordni profit u četvrtom kvartalu prošle godine. Ekson Mobil, kompanija sa najskupljim akcijama na svetu, ostvarila je rekordni profit od 10,7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu prošle godine. Njen ukupni profit u prošloj godini iznosi 36 milijardi dolara, što je takodje najveći godišnji profit u istoriji. Ekson Mobil je time nadmašio i svoj prethodni rekord koji je iznsio 25,3 milijarde dolara 2004. godine. Profit u četvrtom kvartalu prošle godine znači da je vrednost akcija Ekson Mobila iznosila 1,71 dolar što je porast u odnosu na 1,3 dolara prethodne godine. Ta vest objavljena je upravo u trenutku kada ponovo rastuće cene benzina nailaze na ljutite reakcije mnogih potrošača.

«To me zaista izuzetno nervira - sasvim otvoreno. Ali to je veliki biznis - oni se tako ponašaju.»

Ejtan Manjuel je analitičar u nevladinoj organizaciji «US Public Research Group».

«Problem je u tome što oni ostvaruju ovaj profit na račun američkih potrošača, koji već šest meseci do godinu dana plaćaju povećane cene benzina. Da bi stvar bila još gora, Ekson zatim koristi taj novac da bi postigao i ono čemu se većina Amerikanaca protiv, kao što je lobiranje da se dozvoli eksploatacija nafte u arktičkom rezervatu za zaštitu prirode i suprotstavljanje merama za smanjenje globalnog zagrevanja.»

Medjutim, naftne kompanije tvrde da je ono što je dobro za njih dobro i za prosečne Amerikance.

«Vlasnici naših kompanija su milioni Amerikanaca koji njihove zarade koriste i za svoje penzione fondove. Ovi napadi su jednostavno napadi na milione Amerikanaca koji su stvarni vlasnici naših kompanija.»

Politička nestabilnost u zemljama bogatim naftom, poput Irana i Nigerije, doprinosi visokim cenama nafte. Iran je upozorio da bi cene mogle dodatnu da porastu ukoliko Zapad bude poremetio njegov nuklearni program. Napadi plemenskih grupa u Nigeriji doveli su do smanjenja proizvodnje u toj zemlji. Udruženje zemalja proizvodjača nafte je ove nedelje odlučilo da održi proizvodnju na dosadašnjem nivou dok analitičari predvidjaju da bi cene nafte mogle da se stabilizuju narednih nedelja i da se kreću izmedju 56 i 62 centa po litru.

XS
SM
MD
LG