Linkovi

Buš želi veća sredstva za američki naučno-istraživački rad


Predsednik je izjavio da njegova inicijativa za povećanje američke konkurentnosti ima za cilj da Amerika ostane vodeća ekonomska sila na svetu, uz istovremno povećanje životnog standarda i stvaranje novih radnih mesta.

“Investirajući u naučno-istraživački rad i razvoj omogućilo bi se da se kod američkih preduzetnika razvije inovativni duh i obezbedilo da naša ekonomija ima visoko-kvalifikovane profesionalce u oblasti matematike i prirodni nauka, što će postaviti temelje trajnom ekonomskom prosperitetu.”

U nedeljnoj radio poruci, predsednik je rekao da Amerika mora da nastavi da predvodi svet u domenu ljudskog talenta i kreativnosti podstičući inovacije u svim ekonomskim oblastima, dok bi obrazovne ustanove stavile veći naglasak na matematiku i prirodne nauke.

Ta ideja je prvi put predstavljena u utorak u predsednikovom govoru o stanju nacije, sa ciljem da se udvostruče federalna sredstva za bazični naučno-istraživački rad u oblasti prirodnih nauka tokom naredne decenije i da trajno ostanu na snazi poreske olakšice za privatni sektor koji investira u nove tehnologije.

U radio poruci Demokrata, guverner države Mičigen, Dženifer Grenholm, rekla je da predsednik Buš diže ruke od radnih mesta u industrijskom sektoru. Ona je ukazala da je predsednikov govor o stanju unije ponudio malo današnjim radnicima, posebno u automobilskoj industriji, koja je ključna za tu državu.

“U ime gradjana države Mičigen i širom zemlje--gradjana čiji stav se podudara sa vašim o stanju naše nacije, ili je suprotan -- tražim od vas, gospodine predsedniče, sa dužnim poštovanjem, da se borite za njih. Borite se za slobodnu trgovinu. Borite se za našu industriju, borite za proizvodjače domaćih automobila. Borite se za američke radnike».

Grenholm je rekla da je američkom poslovnom sektoru potrebna pomoć administracije da bi se kompanijama smanjili izdaci za zdravstveno osiguranje, zaštitile radničke penzije i sproveli u delo medjunarodni trgovinski sporazumi.

Predsednik Buš je rekao da pomaže poslovni sektor svojom agresivnošču u svetlu medjunarodne konkurencije, a u vreme kada su, kako je rekao, Amerikanci uznemirenu u vezi sa svojom budućnosti.

“Mi smo suočeni sa sve većom konkurencijom, koja dolazi iz Kine i Indije, iz zemalja koje postižu velike rezultate u oblasti tehnologije. U odgovoru na to, neki ljudi žele da izoluju našu privredu od svetskih kretanja. To se zove protekcionizam. Američki narod ne treba da brine za našu ekonomsku budućnost jer nameravamo da sami oblikujemo našu ekonomsku budućnost.”

Predsednik Buš će provesti ovaj vikend na svom ranču u Teksasu pre nego se u ponedeljak vrati u Vašington da bi pred Kongresom izneo svoj predlog budžeta za 2007. godinu.

XS
SM
MD
LG