Linkovi

48. dodela nagrade «Gremi»


Predstavnici američke muzičke industrije okupiće se 8. februara u Los Anđelesu kako bi nagradila najuspešnija dostignuća u svim žanrovima.

Pre pet godina, karijera Maraje Keri bila je na ivici. Nervni slom pred očima javnosti i neuspeh njenog pomno praćenog projekta Glitter, pretili su da pomrače zaostavštinu najprodavanije pevačice 1990-ih. Prošle godine došlo je do pravog holivudskog preokreta i Marajin album The Emancipation of Mimi bio je broj jedan u 2005. Svoja prethona dva Gremija, Maraja je dobila 1990. godine, jedan za najboljeg novog izvođača, a drugi za najbolji ženski pop vokal. Ove godine nominovana je za osam nagrada. We belong Together, je u konkurenciji za pesmu godine, dok je The Emancipation of Mimi kandidat za album godine. Pored Maraje Keri, osam nominacija imaju još jedino Kanje Vest i Džon Ledžend, koji je između ostalog i u konkurenciji za najboljeg novog izvođača.


Ukoliko Gorillaz osvoje Gremi za najbolju saradnju u pop muzici, biće im teško da se pojave na bini, s obzirom da ne postoje. Ova četiri animirana lika stvorili su Dejmon Olborn (Albarn), lider bitanskog pop benda Blur, i ilustrator Džejmi Hjulet (Hewlett). Ukupno, Gorillaz su nominovani zasniva se na činjenici da samo članovi Akademije mogu da glasaju, a među njima su muzičari, producenti, tonci i drugi profesionalci iz oblasti muzičke industrije.

Ove godine, članovi Akademije izabrali su sedam dobitnika prestiđžne nagrade za životno delo. Od rokera tu su Cream i Dejvid Bouvi, zatim kantri muzičar Merle Hegard (Haggard), nedavno preminuli komičar Ričard Prajor, legenda bluza Robert Džonson, operska pevačica Džesi (Jassey) Norman i folk bend The Weavers.

Tradicionalna 48. dodela nagrada «Gremi» biće održana 8. februara u «Stejpls centru» u Los Anđelesu, i biće direktno prenošena u mnogim zemljama sveta.

XS
SM
MD
LG