Linkovi

Kakav bi kinematički doživljaj bio ako bi koristili više čula?


Filmovi mogu da vas prenesu na čarobna mesta, iako imaju samo sliku i zvuk. Možete li da zamislite kakav kinematički doživljaj bi bio ako bi koristili više čula? Jedan bioskopski lanac u Nemačkoj, upravo to pokušava sa prvim takvim bioskopom u Berlinu. Bisokop ne liči mnogo na obične bisokopske sale – a to je stoga što nije običan. Sakriven iza fasade je svet mašte koji aktivira veliki broj čula. Slika je trodimezionalna, zvuk višekanalni, a na to treba dodati još i pokrete i mirise. Doživljaj je toliko stvaran, da publika pokušava da dodiruje radnju.

«Mislio sam da je neobično što mi je stolica vibrirala, ali mi je najbolji deo filma bio kada su patuljci iskočili sa ekrana, a sedišta se zaljuljala napred-nazad» - kaže Nikolas Šili.

«Doživljaj je mnogo bolji nego u drugim bioskopima. Stolice se pomeraju, javlaju se mirisi, a slika je trodimenzionalna. Puno čula je aktivno u isto vreme» - kaže Moris Kolber.

U projekcionoj kabini, kompjuteri koreografišu sliku, pokrete i mirise. Cela tehnologija je razvijena u Australiji, a postala je hit u Beču. Potrebno je oko 5 dana da se bioskop adaptira. Mirisi dolaze odavde, iz sedišta.

«Imate 3-D naočare, zahvaljujući kojoj vidite dubinu, ali se onda još sve dodatno obogati mirisima i pokretima. Sedite u takozvanom senzorskim foteljama. Iako se ne krećete, fotelja vam stvara utisak kretanja, pa još i mrisi… ako priđete nekom cvetu, možete da ga pomirišete.» kaže Danijel Sibers iz berlinske kompanije SineStar.

Berlin za sada ima samo jedan ovakav «peto-dimnezionalni» bioskop. Ako je suditi po publici na kojoj je sistem isproban, popularnost bi trebala da bude velika.

«Uvek isprobavamo nove koncepte. Bioskop dvadeset i prvog veka mora da napreduje. Zato je peto-dimenzionalni bioskop jako uzbudljiv.» naglašava Sobers.

Toliko uzbudljiv, da bi publiku mogao da odvede još dalje po svetu filmske mašte.

XS
SM
MD
LG