Linkovi

Kako «Svičgras» pretvoriti u gorivo?


U govoru o stanju Unije, predsednik Buš je ukazao na američku «zavisnost» od strane nafte i pozvao je na proizvodnju etanola, dobivenog od bilja.

Trenutno, etanol dobiven od kukuruza čini manje od 3% goriva u SAD. Stručnjaci, međutim, ukazuju da bi američka biljka poznata kao «svičgras», odnosno «Panicum virgatum» na Latinskom, mogla da pomogne da čak 40% goriva u Americi bude zamenjeno etanolom. Predsednik Buš ne može da prestan da govori o tome koliko voli «svičgras».

«Mogli bi da proizvodimo energiju, tako što bi uzgajali ovu travu, a potom je pretvarali u energiju.»

Komičari su ideju dočekali raširenih ruku.

«Predsednik hoće da proizvodi energiju od drveta. To je deo Republikanske politike o eliminaciji drveća.» kaže Džej Leno.

Međutim, «svičgras» nije šala. Već niz godina jedna mala grupa naučnika proučava kako da taj korov pretvori u gorivo. U laboratoriji u Noksvilu, u državi tenesi, Džonatan Milenc proučava proces razgradnje trave u šećer, pa potom u etanol. Milenc previđa da će doći dan kada će se uzgajati polja trave radi goriva.

«Cilj je da proces postane jeftiniji, kako bi bio konkurentan bezinu na pumpama.»

Kritičari tvrde da predsednik stavlja pažnju na «svičgras», dok zanemaruje praktičnija rešenja.

«Niko nije protiv «svičgrasa». Oni koji se ljute su ljudi poput mene, koji ne mogu više da podnesu da gledaju političare kako troše novac na sve što im padne na pamet.» - kaže Tejlor.

Međutim, motori na korov nisu baš tako nezamislivi. U Brazilu, na primer, ¾ svih novih vozila već koriste etanol dobiven iz drugih izvora. Da bi sva vozila u Americi radila na etanol, bilo bi potrebno da se «svičgras» zasadi na jako velikoj teritoriji, koja bi obuhvatila savezne države Teksas, Novi Meksiko i Oklahomu zajedno.

XS
SM
MD
LG