Linkovi

Buš: Prevremeno povlačenje iz Iraka ugrozilo bi bezbednosti SAD 


Neke opozicione demokrate apeluju na predsednika da iznese uslove pod kojima bi dodatni broj američkih vojnika mogao da se vrati kući. Predsednik Buš je rekao da shvata da se neki Amerikanci osećaju nelagodno u pogledu budućnosti, s obzirom na promenjivu situaciju u vezi sa tržištem radne snage i daljim gubicima američkih snaga u Iraku.

Buš je rekao da postoji tendencija u američkoj ekonomiji i spoljnoj politici da se povlači u vremenima neizvesnosti, dok se neki gradjani pitaju zašto Vašington treba da se takmiči ili da širi slobodu iako u svetu vlada opasna situacija. Predsednik je rekao da bi se takvim stavom propustila dobra prilika da se postavi osnova za mir za buduće generacije.

“Deo moje spoljne politike je ovo: verujem da postoji Bog i da je on svima na zemlji, bez obzira gde žive, i bez obzira na veru, poklonio mogućnost da budu slobodni. Takodje verujem da svako u duši želi da živi u slobodi. Verujem da bi ova zemlja, ako bi se povukla, izgubila dobru priliku da pomogne drugima da ostvare taj san. Istorija je dokazala da slobodna društva ostvaruju mir koji svi želimo. ”

Predsednik Buš je nastavio da govori o mnogim temama, pomenutim u njegovom govoru o stanju unije, u utorak, i na današnjoj panel diskusiji u jugozapadnoj državi Novi Meksiko, o porastu konkurentnosti Sjedinjenih Država. On je rekao da shvata uznemirenje Amerikanaca zbog sve veće konkurencije jeftinije radne snage u Indiji i Kini, ali je ukazao da će svet i dalje biti poprište takvih borbi, bez obzira da li se Amerkanci uključe u to ili ne. Ako američka deca budu u stanju da se takmiče za radna mesta na kojima se traži visoko tehnološko obrazovanje, ti poslovi će otići u inostranstvo, rekao je on. Predsednik se zalaže da Kongres obezbedi dodatna sredstva za poboljšanje obrazovanja u prirodnometamatičkim predmetima i veća federalna sredstva za naučno-istraživački rad i razvoj. Što se tiče oružanih snaga, predsednik odbacuje pozive nekih demokarta u Kongresu za detaljnije objašnjenje šta bi treblao da se dogodi u Iraku kako bi američko vojno prisustvo u toj zemlji počelo da se smanjuje. On je rekao da će te odluke doneti komandanti na terenu, a ne političari u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG