Linkovi

Nuklearni dosije Irana ide pred Savet bezbednosti UN


Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju odlučio je da kontroverzni predmet nuklearnog programa Irana preda na razmatranje Savetu bezbednosti UN-a.

Evropska rezolucija o prijavljivanju Irana Savetu bezbednosti UN-a, koja je imala podršku SAD, Kine i Rusije, usvojena je velikom većinom glasova u upravnom odboru Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Diplomatski pregovori završeni su nakon što je Egipat uspešno izdejstvovao uvodjenje klauzule u rezoluciji kojom se traži Bliski istok bez nuklearnog oružja. Agencija želi da Iran razjasni delove svog nuklearnog programa koji bi mogao da se koristi u vojne svrhe.

Gregori Šulte, američki ambasador u agenciji za atomsku energiju, ocenjuje da bi Iran sada trebalo da počne da ozbiljno saradjuje sa medjunarodnom zajednicom kada je reč o stvarnoj nameni njegovog nuklearnog programa.

«Potreban nam je patner koji je spreman za pregovore i nadamo se da ćemo, predajom tog slučaja Savetu bezbednosti, promeniti tu dinamiku i da će možda Iranci uvideti da moraju da ozbiljno pregovaraju umesto što samo dižu mnogo diplomatske magle.»

Američki predstavnik dodao je da predaja iranskog predmeta Savetu bezbednosti označava novu fazu diplomatije, i da Iran ima priliku da počne da saradjuje pre narednog sastanka upravnog odbora agencije zakazanog za početak marta. Medjutim, u pisanoj izjavi Agenciji, Generalni sekretar Iranskog vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Ali Laridžani izjavio je da je taj potez «zadao konačan udarac poverenju Irana u medjunarodnu zajednicu».

Iran kaže da ga je parlament zakonski obavezao da suspenduje dobrovoljnu saradnju sa Agencijom, i najavljuje da će nastaviti u potpunosti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma. Inspektori Medjunarodne agencije od sada će imati samo ograničeni pristup iranskim nuklearnim postrojenjima. Teheran kaže da će nastaviti da sprovodi, kako je rečeno «manja nuklearna istraživanja», i insistira na svom pravu da ovlada nuklearnom tehnologijom. Iran takodje preti da će odbaciti ruski kompromisni plan o kome je naredne nedelje trebalo da se raspravlja u Moskvi.

XS
SM
MD
LG