Linkovi

Labus: Svi rokovi su prošli razumevanje i lični kontakti su jedna stvar a rezultati druga


Nakon tri dana u Briselu, provedena u susretima sa najvišim zvaničnicima EU i NATO, potpredsednik srpske vlade, Mroljub Labus se vraća u Beograd u uverenju da je učinjeno što se, u ovim okolnostima, moglo kako bi se osigurao nastavak procesa proegovora sa zvaničnim Briselom. Medjutim, poruka koju nosi sa sobom je da će tek transfer u Hag Ratka Mladića otvoriti vrata evropskih integracija i Partnerstva za mir. Poslednjeg dana boravka u Briselu, potpredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus se sastao se sa generalnm sekretarom NATO, Jap de Hop Sheferom, koji mu je potvrdio zzelju Alijanse da što pre započne integracija zemlje u evro-atlantske strukture, ali i podsetio na nezaobilazan preduslov- punu saradnju sa Hagom, konkretno, dovodjenje pred Haški sud Ratka Mladića.

Slično je visoki srpski zvaničnik čuo i na osltalim briselskim adresama- od predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa, komesara za proširenje Rena, te predstavnika Evropskog parlamenta. Čule su se tako pohvale na račun tehničke pripremljenosti pregovračkog tima iz Beograda, ali i upozorenja- neprivodjenje pravdi svih optuženih za ratne zločine, učiniće gotovo izvesnim prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Labus: Svi rokovi su prošli i, ako nemamo rezultate, dobri odnosi, razumevanje i lični kontakti su jedna stvar, a rezultati druga".

Činjenicu da dragoceno vreme ističe pojačava i najavljena poseta predsednika Evropske komisije i komesara za proširenje Beogradu, 16. februra - nakon te posete dva zvaničnika će da sačine izveštaj za evropske ministre o saradnji Srbije sa Haškim sudom - od izveštaja, odnosno rezultata zvaničnog Beograda, mogla bi zavisiti sudbina nastavka pregovora i celokupnog procesa približavanja Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG