Linkovi

Lajčak traži od Filipa Vujanovića još par sedmica za pokušaj dogovora


Iako pregovarački timovi vlasti i opozicije u Crnoj Gori još nisu riješili suštinska pitanja koja se tiču referendumskog procesa, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak tražiće od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića još par sedmica za pokušaj dogovora.

Iako je od osam spornih pitanja dogovorena samo kontrola referenduma, Lajčak će molbu za odlaganje sjednice na kojoj treba da se raspiše referendum argumentovati izvjesnim pomacima u oblasti monitoringa medija, policije i finansija tokom referendumske kampanje, kao i načina rada referendumskih komisija. Da bi njegov zahtjev koji će ispostaviti Vujanoviću bio utemeljeniji, očekuje se da će njegovi eksperti do ponedjeljka i susreta Lajčaka sa crnogorskim predsjednikom, sa dnevnog reda skinuti još neka sporna pitanja.

Evropski izaslanik za referendum Miroslav Lajčak izjavio je danas da predstavnici bloka za nezavisnost i zajedničku državu ne moraju da usaglase sva sporna pitanja u ovoj fazi pregovora o referendumu da bi on zatražio od crnogorskog predsjednika odlaganje sjednice parlamenta. On je, ipak, priznao da je od dosadašnjih pregovora očekivao više.

Lajčak je ranije najavio da će od uspjeha pregovora eksertskih timova vlasti i opozicije zavisiti da li će od Filipa Vujanovića u ponedjeljak zatražiti odlaganje sjednice parlamenta zakazane za utorak 7. februar.

Predstavnici blokova za nezavisnost i zajedničku državu očekuju da će se i pored spornih pitanja pronaći rješenja o uslovima organizovanja referenduma o čemu se razgovara uz prisustvo predstavnika Evropske unije.

Pregovori su pomjereni za ponedjeljak, a timovi su do sada samo dogovorili monitoring referenduma prema kome će proces nadgledati četiri međunarodne organizacije.

To su Evropska unija, Savjet Evrope, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju i njegova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava.

XS
SM
MD
LG