Linkovi

Al Kaida i nuklearne aktivnosti Irana i Koreje najveći problem za američke obaveštajce


Na jednom od retkih javnih pretresa u senatskom odboru za obaveštajne delatnosti, direktor američkih obaveštajnih službi, Džon Negroponte, rekao je da je u borbi protiv globalnog terorizma ostvaren značajan napredak. Negroponte je naveo da su antiterorističkim akcijama, koje su predvodile SAD, ometane operacije al Kaide, a da su uklonjeni i neki od njenih lidera.

”Centralni elementi al- Kaide nastavljaju da planiraju i pripremaju napade na SAD i druge ciljeve iz svojih baza u pograničnom području između Pakistana i Avganistana”, rekao je Negroponte i dodao da će al Kaida i dalje nastojati da se domogne hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja za napade na SAD. Negroponte je takođe naveo da su američke obaveštajne snage zabrinute oko Irana.

”Smatramo da Teheran verovatno još ne poseduje nuklearno oružje i da još nije proizveo ili nije dobavio potreban fisioni materijal. Ipak, razlog za zabrinutost je verovatnoća da će Iran steći nuklearno oružje i da će ga integrisati sa balističkim raketama koje već poseduje“.

U pogledu Severne Koreje, Negroponte je rekao članovima senatskog odbora da je tvrdnja Pjongjanga da poseduje nuklearno oružje verovatno tačna.

”Pjongjang smatra sa aje nuklearno oružje najbolji način da spreči akcije superiornih snaga SAD i Južne Koreje i da je to način da dobije ekonomsku pomoć kao i faktor prestiža u svetu“.

Direktor američkih obaveštajnih službi je rekao da Severna Koreja predstavlja jedan od glavnih izazova za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.


XS
SM
MD
LG