Linkovi

Članovi Senata glasali za imenovanje Alita uglavnom po stranačkoj pripadnosti


Američki Senat je ove nedelje potvrdio imenovanje sudije Samuela Alita za člana Vrhovnog suda, što bi moglo da ima dalekosežne implikacije na zakonodavnoj i političkoj sceni SAD.

Članovi Senata glasali su za imenovanje Samuela Alita uglavnom po stranačkoj pripadnosti, nakon niza pretresa tokom kojih su demokrate ispitivale kandidata o nizu pitanja, uključujući pravo na prevremeni prekid trudnoče, gradjanska prava i predsednička ovlaščenja.

“Jedina obaveza sudije, i to vrlo ozbiljna obaveza, jeste da postupa u skladu sa zakonom. To znači da u svakom pojedinačnom slučaju sudija mora da čini ono što zakon propisuje.”

Liberalne demokrate su se osobito oštro borile proitv kandidature Alita, tvrdeći da predsednik Buš pokušava da sudiju umerenih gledišta, Sandru Dej o Konor, zameni sudijom sa konzervativnim gledištima. Sudija OKonor je bila prva žena član Vrhovnog suda, a prošle godine objavila je nameru da se penzioniše. Mnogi pravni stručnjaci predvidjaju da će zamena sudije OKonor sudijom Alitom preusmeriti devetočlani Vrhovni sud u konzervativnijem smeru.

Dik Hauard je stručnjak za pitanja Vrhovnog suda i ustavnog zakona na Univerzitetu države Virdžinije.

“Regulisanje prevremenog prekida trudnoče, odnosi izmedju vere i vlasti, pitanje smrtne kazne i davanja prednosti pripadnicima manjina pri zapošljavanju -- neka su od spornih pitanja. Dakle, imate nekoliko pitanja o kojima je sud imao podeljen stav, a sudija OKonor je često bila peti i odlučujući glas.”

Konzervativci su oduševljeni imenovanjem sidije Alita za člana Vrhovnog suda. Njegovo imenovanje, zajedno sa drugim predsednikovim kandidatom, Džonom Robertsom, koji je nešto ranije potvrdjen za predsednika Vrhovnog suda oni smatraju za ispunjenje predsednikovog obećanja da će imenovati konzervativne sudije. Medjutim, mnogi analitičari veruju da imenovanja Alita i Robertsa predstavjaju nastavak postepenog udaljavanja od liberalnijeg imidža Vrhovnog suda, kao rezultat odluka donetih tokom 60-tih i 70-tih godina.

Ulogu koju je Sandra Dej OKonor imala kao vodeći centristički glas u Vrhovnom sudu sada će verovatno preuzeti sudija Antoni Kenedi. Sudiju Kenedija imenovao je predsednik Regan i mada on najčešće glasa kao konzevativac, saglašavao se sa liberalnijom frakcijom u sudu po nekim pitanjima kao što su prava homoseksualaca, pravo na abortus i smrtna kazna.


XS
SM
MD
LG