Linkovi

Vizner očekuje da će pregovori o decentralizaciji početi u drugoj polovini februara


Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za status Kosova Frenk Vizner izrazio je uverenje da će vlasti Srbije biti u potpunosti uključene i da će ozbiljno učestvovati u pregovorima o Kosovu.

Odlazim iz Beograda, rekao je Vizner, sa uverenjem da će vlada Srbije biti u potpunosti deo ovih pregovora, da će pregovarati ozbiljno i da će se postarati da budu zaštićeni njeni interesi interesi svih Srba. Za SAD i međunarodnu zajednicu važno da strane u pregovorima sarađuju sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Marti Ahtisarijem kako bi još ove godine bio postigao sporazum koji će obezbediti mir i bezbednost u regionu, bolju budućnost za Kosovo i puna prava za manjinske narode na Kosovu, rekao je Vizner. Ti pregovori nisu laki, ocenio je Vizner i zatim dodao da je njihov ishod podjednako važan za Srbiju i Crnu Goru kao što je za zapad i za ćlanice Kontakt grupe. Sjedinjene Države pridaju veliki značaj odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom i verujemo da su vaš prosperitet, vaš put u demokratiju, vaša stabilnost i bezbednost presudni za celokupnu budućnost Balkana, rekao je Vizner.

Specijalni izaslanik SAD za pregovore o statusu Kosova razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji mu je preneo stavove delegacije Beograda, a srpski premijer Vojislav Koštunica, kako se navodi u saopštenju Vlade, istakao je u razgovoru sa Frenkom Viznerom da rešenje za Kosovo treba tražiti u okviru suštinske autonomije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. A u razgovoru sa patrijarhom Pavlom, američki izaslanik Frenk Vizner izjavio je da rešenje za Kosovo treba da obezbedi trajanje Srpske pravoslavne crkve i u budućim vekovima.

XS
SM
MD
LG