Linkovi

Ponuda Rusije ključna u pregovorima sa Iranom


Medjunarodna agencija za atomsku energiju razmatra mogućnost da predmet nuklearnog programa Irana preda Savetu bezbednosti UN-a, ali se nada da bi zaoštravanje situacije moglo da se izbegne zahvaljujući ruskom predlogu.

Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju započeo je dvodnevnu specijalnu sednicu iza zatvorenih vrata da bi razmotrio rezoluciju o predaji predmeta iranskog nuklearnog programa Savetu bezbednosti UN-a. Rezoluciju, kojom se Iran poziva da u potpunosti saradjuje sa agencijom UN-a, predložile su Francuska, Nemačka i Britanija, a podržavaju je SAD, Rusija i Kina. U tekstu se navodi da postoji niz ozbiljnih pitanja u pogledu svrhe iranskog nuklearnog programa za koji SAD i druge zemlje veruju da je samo «maska» za proizvodnju nuklearnog oružja. Agencija navodi da poseduje dokumenta koja joj je predao Iran, a čiji sadržaj ima smisla samo u okviru programa za naoružanje.

Šef agencije, Muhamed El Baradej, izjavio je novinarima da Iran mora da razume da rad na obogaćivanju uranijuma u ovom trenutku ne pomaže izgradnji neophodnog poverenja. Agencija za atomsku energiju se nada da će Iran pristati na ruski predlog da se iranski uranijum obogaćuje na teritoriji Rusije, a ne Irana, što bi moglo da dovede do prevazilaženja blokade u razgovorima.

Glavni ruski pregovarač u agenciji, Grigorij Berdenikov, rekao je novinarima da Iran treba da obustavi svoje aktivnosti na obogaćivanju uranijuma dok se ne reše ključna pitanja.

Ruski predstavnik smatra da bi konačni tekst rezolucije Medjunarodne agencije mogao da pretrpi odredjene izmene pre usvajanja i da će Iran imati priliku da govori na kraju sastanka.

Berdenikov je rekao da su u Teheranu u toku pregovori na visokom nivou izmedju ruskih i iranskih zvaničnika. On kaže da Savet bezbednosti ne bi trebalo da preduzima bilo kakve korake u vezi sa iranskim programom pre narednog sastanka Upravnog odbora agencije, koji je zakazan za 6. mart u Beču. Ruski izaslanik je takodje rekao da bi agencija do tada trebalo da predstavi dopunjeni izveštaj i procenu napretka razgovora. Berdenikov uz to ističe da čitavo pitanje treba da bude rešeno u Beču, a ne u Njujorku.

XS
SM
MD
LG