Linkovi

Ivanović: Sve će se znati kada dođu Baroso i Ren


Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Državne zajednice Predrag Ivanović tvrdi da postoji velika vjerovatnoća da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i priduživanju budu prekinuti ako se ne ostvari potpuna saradnja s Haškim tribunalom.

Ivanović je rekao da će se to izvjesnije znati kada predsjednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso i evropski komesar za proširenje Oli Ren posjete Srbiju i Crnu Goru najvjerovatnije 16. februara. Ivanović je upozorio da će Crna Gora, ukoliko dođe do porekida pregovora, sasvim izvjesno trpjeti štetu za “određenu krivicu u kojoj nije participirala”.

“Međutim, nije isključena mogućnost i da se domen dvostrukog kolosjeka koji je orjentisan prema Crnoj Gori nastavi. To može da bude jedna od odluka Evropske unije”, naveo je Ivanović.

On nije mogao da precizira da li to znači dvostruki kolosjek i u političkom, a ne samo u ekonomskom smislu. “Ne znam tačno. Oni će donijeti određene procjene, mi ne utičemo na to”.

Ivanović je naveo da u kontaktima sa Briselom nema nikakve posebne nagovještaje koliko su realne prijetnje Del Ponte.

Crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović saopštio je da se Crna Gora, zbog najave mogućeg prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju državne zajednice Evropskoj uniji, obratila pismom direktoru Direkcije za zapadni Balkan Rajhardu Pribeu, u kojem se usprotivila njihovoj suspenziji.

Vlahović je to rekao navodeći da se Crna Gora zalaže za nastavak uslovnih pregovora, odnosno da se uslovi postavljaju tek kada dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

«Ovo je vrlo delikatan momenat jer haški tužilac Karla del Ponte insistira da se pregovori zaustave dok ne bude izručen Ratko Mladić. Crna Gora za to nije odgovorna i mi smo u situaciji taoca», kazao je Vlahović.



XS
SM
MD
LG