Linkovi

Više žena nego ikada ranije u SAD porodilo se Carskim rezom


Kako žene sve više koriste hormonske tretmane kako bi ostale u drugom stanju, rodjeno je više blizanaca i trojki. U poslednjih deset godina broj porodjaja Carskim rezom povećan je za 40 odsto.

Lekari u Sjedinjenim Državama kažu da mogu da predvide vreme u bliskoj budućnosti kada će polovina od ukupnog broja porodjaja biti obavljeno hirurškim putem , odnosno Carskim rezom. Ne tako davno, taj zahvat smatran je kao poslednje sredstvo. Zašto se ada to menja? Rian Turnamian je velika beba, baš kao što su lekari i predvideli. Carski rez je bio preporučen Rijanovoj majci.

«Imao je na kraju 4, 7 kilograma, zato nam je zaista drago da smo to uradili».

Rastuće težine dece prilikom rodjenja jedan su od razloga što je broj porodjaja Carskim rezom u porastu u Sjedinjenim Državama. Više žena takodje koristi hormonske tretmane čiji su rezultat više blizanaca i trojki. A lekari, koji se suočavaju sa jakom medicinskom odgovornoću, sada su pod snažnim pritiskom da naprave Carski rez na prvu naznaku komplikacija.

«Tu postoje i brojni kulturološki izgovori».

Doktor Džozef Ramieri je načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja u Overluk bolnici u Nju Džerziju.

«Mogu da se setim kada sam bio na treningu na kojem je trebalo braniti Carski rez pred celim odeljenjem, od toga, do skoro situacije u kojoj akušer sebe stavlja u poziciju da brani stav da se ne uradi Carski rez».

Drugi glavni razlog za povećanje broja Carskih rezova treba tražiti u novim istraživanjima koja navode da se žene, koje su imale prethodne operacije, a žele da se porode prirodno, suočavaju sa rizikom prskanja materice. Iako je ta vrsta oštećenja retka , može da bude katastrofalna.


«Kada sam zatrudnela sa Džonatanom , rekla sam da želim prirodno da se porodim, ali lekari su rekli da to nije lako jer sam već imala Carski rez».

Postoji i jedan broj žena koje biraju Carski rez iz ličnih razloga.

«Žene koje treba da se porode, a dodju i kažu, «Ne želim uopšte da se porodim», imaju strah od bola koji je vezan za porodjaj i ne žele to iskustvo. Ili, ne žele da rizikuju da dobiju bilo kakvu povredu vaginalnih mišića».

Takav trend zabrinjava lekare. Oni upozoravaju da, iako je Cerski rez bezbedniji nego ikada, on je ipak istinska operacija.

«Majka, koja je jednom imala Carski rez, ima ožiljak na materici koji neće nestati i taj ožiljak predstavlja veliki rizik od problema u njenom budućem reproduktivnom životu».

Američki koledž za akušere i ginekologe nedavno je objavio novi pravilnik u kojem se navodi da je za lekare etički da naprave Carski rez ženama koje to zahtevaju od njih. U svakom slučaju, rizik raste sa brojem Carskih rezova koje žena ima.

XS
SM
MD
LG