Linkovi

U svetu postoji 40 grupa koje pokušavaju da imitiraju al Kaidu


Ekspert za globalni terorizam, Rohan Gunaratna, smatra da u svetu sada postoji možda i do 40 grupa koje pokušavaju da imitiraju al Kaidu i da gotovo sve nameravaju da vrše napade na SAD i američke saveznike.

Rohan Gunaratna je na čelu odeljenja za terorizam u Institutu za odbrambena i strateška pitanja u Singapuru i ujedno viši saradnik Centra za borbu protiv terorizma u Američkoj vojnoj akademiji u Vest Pointu. On već dve decenije proučava terorizam i autor je bestselera «Unutar globalne mreže terora al Kaide». Gunaratna je rodjen u Šri Lanki i razgovarao je sa preko 200 terorista u desetak zemalja. On smatra da sada postoje brojne nove terorističke grupe koje pokušavaju da deluju u stilu al Kaide.

«Al Kaida se transformisala iz grupe u pokret. Danas umesto al Kaide imamo 30 do 40 različitih grupa u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, koje pokušavaju da imitiraju al Kaidu koja, sa svoje strane, na njih utiče u operativnom i ideološkom pogledu.»

Gunaratna kaže da, pošto su nove grupe raštrkane, bezbednosne i obaveštajne službe moraju da ih nadziru i da reaguju na višestruke pretnje pošto ove grupe koriste klasične taktike al Kaide kao što su samobuilački bombaški napadi i napadi na više ciljeva istovremeno. On takodje ukazuje da je pretnja terorizma znatno porasla posle napada na SAD 11. septembra 2001.

«Postojale su brojne grupe koje su, po tradiciji, verovale u lokalni džihad, a koje sada veruju u globalni džihad. One se danas ne bore samo protiv svojih lokalnih vlada i nemuslimanskog stanovništva već i protiv SAD i njihovih saveznika i prijatelja. To je najznačajnija promena na planu medjunarodnog terorizma u poslednje četiri godine.»

Gunaratna navodi da je posle napada pod vodjstvom SAD na Avganistan većina pripadnika al Kaide pobegla u susedni Pakistan i Iran i dodaje da se oko stotinu članova al Kaide, sa svojim porodicama, uključujući i četiri sina i dve žene Osame bin Ladena, trenutno nalazi u Iranu. Gunaratna takodje navodi da su prohodnost mnogih granica na Bliskom istoku i zajednički ciljevi ohrabrili mnoge od ovih grupa da medjusobno saradjuju u mnogo većoj meri. Po njegovom mišljenju, više nije važna pripadnost odredjenoj grupi, već zajedničko verovanje u globalni džihad, do čega je došlo posle invazije na Irak. Gunaratna takodje ističe da je glavni cilj al Kaide ostao isti, a to je - stvaranje islamskih država u svim delovima sveta u kojima žive muslimani.

XS
SM
MD
LG