Linkovi

Tehnički ništa ne stoji na putu nastavku pregovora Beograda i Brisela


Tehnički, ništa ne stoji na putu nastavku pregovora Beograda i Brisela, potvrdjeno je danas nakon razgovora potpredsednika srpske vlade, Miroljuba Labusa sa komesarom za proširenje, Oli Renom. Medjutim, niko u Evropskoj komisiji nije spreman da obeća da će do nastavka pregovora i doći. Razlog je poznat - Ratko Mladić i nedovoljna saradnja Srbije sa Haškim sudom.

Pregovarački tim SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dobio je danas sve pohvale komesara za proširenje, Oli Rena i sa te strane, evropski zvaničnik ne dovodi u pitanje uspešan nastavak i tok pregovora sa Beogradom. On je, nakon susreta sa potpredsednikom srpske vlade, Miroljubom Labusom, priznao da je ta zemlja suočena ove godine sa brojnim teškoćama i izazovima- crnogorski referendum o nezavisnosti, pitanje statusa Kosova i neispunjena saradnja sa Haškim sudom, koja se, pored ostalog, ogleda i u činjenici da je Ratko Mladić, i pored obećanja iz Beograda, još uvek na slobodi.

"Kako bi unapredili proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ja pozivam srpsku vladu, preko potpredsednika vlade, g. Labusa, da poboljša saradnju sa Tribunalom. Posljednih meseci imamo slabljenje i opadanje te saradnje. Nema vremena za gubljenje, očekujemo da će Srbija , bez odugovlačenja, unaprediti tu saradnju, jer je to nezaobilazan uslov da bi se postigao progres u pregovorima. Obećao sam da ću evropske ministre vanjskih poslova informisati o saradnji Srbije sa Hagom na njihovom narednom sastanku, krajem februara".

To, praktično znači rok koji bi trebala imati na umu srpska strana ukoliko želi da vidi nastavak pregovora sa Briselom. Tih dana kada se susreću evropski ministri, trebala bi se nastaviti i nova runda pregovora Brisela i Beograda. Medjutim, kako su naglasili izvori bliski komesaru Renu, on je namerno u obraćanju javnosti nakon susreta sa potpredsednikom srpke vlade, Labusom, propustio da se izjasni o tome da li će do pregovora uopšte doći. Umesto toga, želi da Srbija predajom Ratka Mladića i preostalih haških begunaca učini njegov izveštaj ministrima povoljniji po njen proces integracije sa EU.


XS
SM
MD
LG