Linkovi

Međunarodna Kontakt grupa očekuje da se status Kosova reši tokom 2006. godine


Šefovi diplomatija zemalja članica Kontakt grupe za Kosovo naglasili su u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Londonu da su predani nalaženju dugoročnog rešenja za status Kosova, koje će “doprineti regionalnoj stabilnosti i koje će ubrzati integraciju Srbije, Kosova i regiona u evroatlanske strukture”.

“Ministri smatraju da se mora učiniti sve što je moguće da se dođe do sporazumnog rešenja tokom 2006. godine”, saopšteno je nakon sastanka, uz poziv Beogradu i Prištini da konstruktivno sarađuju sa međunarodnim posrednikom Martijem Ahtisarijem u pronalaženju rešenja za sva sporna pitanja.

“Aranžman za dobre buduće odnose Beograda i Prišitine, kao i unutar regiona, mora da bude deo sporazuma”, saopštila je Kontakt grupa.

Šefovi diplomatija članica Kontakt grupe dalje navode da je sporazumno rešenje za Kosovo najbolje moguće i pozivaju zvaničnike u Beogradu i Prištini da konstruktivnim angažmanom pokažu «političku hrabrost i neophodnu viziju izlazeći sa realističnim i dugoročnim predlozima za budućnost i Kosova i Srbije».

Saopšteno je da rezolucija 1244 SBUN ostaje najvažniji okvir za statusne pregovore u kojima će Savet bezbednosti i Kontakt grupa imati ključnu ulogu.

U saopštenju se dalje - od privremenih vlasti na Kosovu traži da učine više na implementaciji međunarodnih standarda, a od Srba i drugih manjinskih zajednica da iskoriste priliku i učine sve što je potrebno da rešenje njihovih problema bude nađeno kroz proces statusnih pregovora.

Ponovljeni su principi da nema povratka na situaciju pre 1999., da nema podele niti ujedinjena Kosova sa drugim oblastima u regionu, kao i volja da nakon pregovora na Kosovu međunarodna zajednica zadrži deo civilne i vojne uprave - koja će pomoći realizaciji odredbi sporazuma.

Ministri su izrazili i žaljenje zbog smrti kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Šefovi diplomatija članica Kontakt grupe naglašavaju da je «katastrofalna politika koju je Beograd vodio u prošlosti u srži sadašnjih problema Srbije» i navode da sadašnji srpski lideri snose odgovornost za ono što će se dešavati ubuduće.

Izražena je podrška demokratskim snagama u Beogradu i pozdravljeno je hapšenje Jova Đoga, uz novi poziv da se uhapse i u Hag prebace najtraženiji optuženici – Karadžić i Mladić.

Putin: Univerzalno rešenje

Pošto je u ponedljak zadužio ministra Sergeja Lavrova da u Londonu zastupa "univerzalan pristup rešavanju kosovskog problema", ruski predsednik Vladimir Putin je u utorak na konferenciji za novinare u Kremlju zatražio da se univerzalna načela primenjuju u odlukama o eventulanom priznavanju spornih teritorija kao što Abhazija ili Južna Osetija u Gruziji.

"Ako neko misli da bi Kosovu trebalo dati punu nezavisnost, zašto onda negirati to isto Abhazima ili stanovnicima južne Osetije. Neću da kažem da će Rusija smesta priznati Abhaziju ili Južnu Osetiju kao nezavisne države, ali takvi presedani postoje u međunarodnoj praksi. Da bismo pravično postupili u interesu stanovnika određene oblasti, neophodni su nam univerzalni i opšteprihvaćeni principi za rešavanje problema", kazao je Putin.

XS
SM
MD
LG