Linkovi

Predsednik Džordž Buš večeras najavljuje nastavak širenja slobode u svetu i prosepriteta SAD


Predsednik Buš se večeras obraća Kongresu i američkom narodu – godišnjim predsedničkim Govorom o stanju unije. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson, javlja iz Bele kuće da će govor biti usmeren na dve parlalelne teme – unapređenje slobode u svetu i prosperitet u zemlji.

Očekuje se da predsednik neće najaviti neke veće promene u inostranoj politici, ali će izneti svoje prioritete i potvrditi da je rešen da pobedi u ratu s terorizmom. Predsednikovi pomoćnici su rekli da će on govoriti i o napretku u uspostavljanju slobode u Iraku i drugde. Pomoćnici nisu hteli da saopšte detalje, ali tokom kratkog susreta s novinarima uoči govora, predsednik Buš je rekao da će imati i poruku za iranski narod.

«Želimo da narod Irana bude u mogućnosti da živi u slobodnom društvu. Zbog toga ću govoriti i o toj temi i jasno predočiti stav Sjedinjenih Država.»

Posle sastanka sa članovima svog kabineta, predsednik je rekao da sa nestrpljenjem čeka da održi govor, naglasivši da je optimista u pogledu budućnosti nacije. Predsednik će održati govor u periodu u kojem javnost loše ocenjuje njegov rad, raste nespokojstvo zbog žrtava u Iraku, predlozi koji se odnose na unutrašnja pitanja stoje u mestu, a rastu i cene nafte.

Zvaničnici Bele kuće ukazuju da na večerašnji Govor o stanju unije gledaju kao na novi početak predsednikovog drugog mandata i način da predsednik ponovo zadobije politički zamah. T

akođe kažu da će on izneti neke nove programe kojima će se povećati konkurentnost Sjedinjenih Država u svetskoj ekonomiji, među kojima su i mere za smanjenje američke zavisnosti od stranih energetskih izvora. Ipak, ne očekuje se da će govor biti ispunjen novim inicijativama.

Umesto toga, predsednikovi pomoćnici kažu da će večerašnji govor biti najviše zapamćen po tonu, za koji tvrde da će biti pozitivan i vizionarski. Predsednik Buš je rekao da se nada da će umanjiti navijačku retoriku u Vašingtonu i stvoriti atmosferu u kojoj svi mogu da rade zajedno.

«Jedna od stvari koje ću da uradim, jeste da pozovem Kongres i izvršnu granu vlasti na dobar i pošten dijalog, ali da taj dijalog bude iskren i da to učine na način koji će da bude pozitivan za ceo proces.»

Posle večerašnjeg govora, predsednik planira da započne seriju nastupa širom Sjedinjenih Država da bi pridobio podršku javnosti za domaće inicijative koje će da predstavi u Govoru o stanju unije. Portparol Bele kuće, Skot Meklelan, kaže da će predsednik nastaviti da govori i o ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG