Linkovi

Demokrate kritikuju Buša i zahtijevaju da pruži ruku opoziciji


Demokrate su neposredno uoči govora ponovile oštru kritiku predsednika zbog situacije u Iraku i načina na koji vodi rat protiv terorizma, ali i zbog unutrašnje bezbednosti, ekonomije i korupcije. Demokrate kažu da predsednik Džordž Buš mora da se zajedničkoj sednici Kongresa obrati pomirljivijim tonom, a lider opozicije u Predstavničkom domu Nensi Pelosi traži da predsednik pruži ruku demokratama:

”Veoma je važno da predsednik ujedini američki narod. Volela bih da pruži ruku saradnje drugoj strani i da u pozitivnom duhu kao prioritene zadatke stavi Ameriku i očuvanje bezbednost američkog naroda “

U svojim jučerašnjim komentarima, nakon sastanka sa članovima kabineta, predsednik Buš je rekao da je to upravo ono što namerava da učini:

”Daću sve od sebe da izmirim sve u Vašingtonu, kako bismo zajedno učinili velike stvari za američki narod.“

Buš je na položaj 2000 godine stupio sa obećanjem da će ujediniti zemlju, u saradnji sa Kongresom.

No, sa namerom da pomogne republikancima da zadrže kontrolu Kongresa i nakon ovogodišnjih izbora Buš je suočen sa pritiskom da pokaže spremnost da saradjuje i da istovremeno poboljša sopstveni politički rejting.

Lider opozicije u Senatu, Heri Rid kaže da se Amerikanci nadaju da će govor o stanju unije biti daleko više od puke retorike:

”Poruka o stanju unije je zaista uverljiv test - sa li će on priznati stvarno stanje naše unije i ponuditi put koji nas ujedinjuje i čini jačim, ili će nam pružiti ista prazna obećanja i stranačku retoriku koja je oslabila našu zemlju i dovela do podele tokom proteklih pet godina.“

Predsednikov govor o stanju unije obeležava početak, kako izgleda, veoma intenzivnog dnevnog reda za zakonodavce u oba doma Kongresa.

Reforma imigracionog zakona i obnova Patriotskog - anti-terorističkog zakona biće visoko na dnevnom redu kad Predstavnički dom nastavi rad nakon duge pauze. Jedan od velikih testova dvostranačke saradnje biće zakon sa ciljem da se izvrši revizija i ojačaju zakoni koji se tiču odnosa izmedju zakonodavaca i lobista, što je uzrokovano skandalom u čijem je cetnru Džek Ejbramof.

Takođe – u četvrtak, republikanci u Predstavničkom domu donose najvažniju odluku o svom rukovodstvu za poslednjih osam godina, jer biraju zamenika bivšeg lidera većine u tom domu, uticajnog kongresmena Toma Dileja.

XS
SM
MD
LG