Linkovi

Predsednik Džordž Buš će večeras objaviti domaću i spoljnopolitičku agendu za 2006. godinu


Predsednik Džordž Buš će večeras (u utorak), kada pred Kongresom u punom sastavu bude govorio o stanju unije, naći u središtu pažnje američke javnosti.

Inspiracija za govor o stanju unije potiče iz američkog ustava, u kojem se navodi da će predsednik, s vremena na vreme, podnositi Kongresu izveštaj o stanju unije. U istoriji Sjedinjenih Država, taj izveštaj je imao i formu pisane poruke predsednika Kongresu. Medjutim, govor je u moderno doba poprimio nove dimenzije, jer ga preko televizije može pratiti i celukupno stanovništvo u zemlji.

Većina političkih analitičara sada vidi ovaj govor kao priliku da predsednik pridobije podršku za svoje unutrašnje političke inicijative i pripremi okvire političke debate za predstojeću godinu, u kojoj se održavaju izbori za članove Kongresa.

Republikanci se nadaju da će predsednik Buš iskoristiti ovogodišnji govor za politički oporavak, nakon teške 2005, tokom koje je njegova popularnost pala na najniži nivo zbog situiacije u Iraku, cena energije i spore reakcije federalnih vlasti na uragan Katrina:

”Nastaviću da govorim o optimističkoj agendi koja će podsetiti ljude da imamo odgovornost da nastavimo da ih vodimo“, rekao je predsednik Buš.

Demokrate će kratko odgovoriti na predsednikov govor. Novi demokratski guverner Virdžinije, Tim Kejn, debitovaće kao predstavnik opozicione stranke. Pored toga što će izneti domaću i spoljnopolitičku agendu za narednu godinu, očekuje se da će predsednik Buš takodje energično da ustane u odbranu vodeće uloge u ratu protiv terorizma i podseti Amerikance na važnost da se u Iraku ostane na istom kursu.

Očekuje se da će novembarski kongresni izbori zauzeti veliki deo ovogodišnje političke debate. Demokrate se nadaju da će iskoristiti istorijski trend prema kojem opozicione stranke obično dobijaju više i u Predstavničkom domu i u Senatu, u šestoj godini administracije predsednika izabranog na dva mandata.

Stručnjaci takodje primećuju da politički uticaj predsednika slabi prema kraju drugog mandata, kada se obe stranke pripremaju za naredne predsedničke izbore 2008. S obzirom na ukupnu pažnju koju privlači Govor o stanju unije, istoričari ukazuju da javnost na taj govor često obraća relativno malu pažnju.

U stvari, ako se rangira stotinu najboljih američkih govora u 20 veku, medju njima će se naći samo jedan Govor o stanju unije - koji je održao predsednik Frenklin Rozevelt 1941. godine.

XS
SM
MD
LG