Linkovi

Pak: Prekid pregovora EU sa Beogradom nije prazna prijetnja


Nakon što je glavna tužiteljka Haškog suda, Karla del Ponte, pozvala Brisel da prekine pregovore sa Beogradom zbog nesaradnje sa Haškim sudom, šef Komisije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Doris Pak, tvrdi za Glas Amerike da takvu opciju ne bi treba uzimati samo kao "praznu prijetnju" , već kao moguću realnost - posljedicu neispunjenja ključnih medjunarodnih obaveza. Bez toga, poruka je i zvaničnom Sarajevu, ne bi trebalo računati na skoro zaključenje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ko pravi planove da bi se pregovori sa Briselom mogli zaključiti do kraja godine i krenuti dalje u integracijski proces, mora računati sa time da će, prema sadašnjem stanju stvari, činjenica da su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi, blokirati evropski potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef Komisije za Jugoistočnu Evropu EP, Doris Pak je iznenadjena pravljenjem "računa bez krčmara":

"Ko tvrdi da će se proces okončati do kraja ove godine? To je nevjerovatno! To nije moguće. Zato što je mnogo stvari koje treba ispuniti - posebno imamo situaciju u kojoj još nema pune sardnje sa Hagom i, pošteno govoreći, sve dok Mladić i Karadžić nisu u Hagu, mislim da je vrlo teško postići pomirenje".

Zato ova uticajna članica Evropskog parlamenta vjeruje, poput evropskog komesara za proširenje, Olija Rena, da politika uslovljavanja ima svoje opravdanje. Ona ide i korak dalje i tvrdi da pominjanje prekida pregovora sa Beogradom, kao moguće mjere Brisela, nikako ne bi trebalo smatrati "praznom prijetnjom":

"Ne, to nije prazna prijetnja. Vidjeli smo to u slučaju Hrvatske - nikako nije riječ o praznoj prijetnji. Postoji veoma snažan preduslov - puna saradnja sa Hagom. Mislim da ni jedan korak prema pomirenju ne može da se napravi bez dovodjenja te dvojice pred Tribunal. U Hrvatskoj su sve već poslali tamo ili im sude, dok ih još ima u Srbiji koji se bi trebalo da se nađu u Hagu. Pravda neće biti zadovoljena dok se sudi manjim kriminalcima, dok se dvojica sa vrha još uvijek kriju.

Šta je razlog tome i ko je za takvu situaciju odgovoran?

"Ja nisam Karla del Ponte, čak ni ona ne može reći ko je odgovoran. Mislim da je odgovornost na vladi - ona zaista mora da bude posvećena tome da se Karadžić i Mladić uhapse. To mora pokazati i dokazati svojim instrumentima i mjerama kao što je to učinila vlada u Hrvatskoj. Sanader je lično doveo osam generala do aerodroma, učinio je sve da se nadje Gotovina. Konačno, Gotovina je pronadjen i mislim ako Beograd pokaže zaiista interes, kao što trenutno obećavaju, mislim da će ga pronaći, jer uvjerenja sam da on nije, poput Gotovine, na Mauricijusu, već je negdje u regionu", kaže Pak.

XS
SM
MD
LG