Linkovi

Umrla Koreta Skot, udovica Martina Lutera Kinga


U Kingovom centru u Atlanti, posle vesti da je Koreta Skot King, udovica Martina Lutera Kinga Džuniora, umrla, zastave su spuštene na pola koplja. Centar je izdao kratko saopštenje u kojem se navodi da je gospođa King umrla kasno sinoć u 79. godini.

Koreta Skot King je avgusta prošle godine provela nekoliko nedelja u bolnici posle moždanog i srčanog udara. Zbog lošeg zdravlja nije mogla da učestvuje u manifestacijama povodom federalnog praznika, odnosno obeležavanja rođendana svog pokojnog supruga ovog meseca, mada se nakratko pojavila na večeri prilikom dodele nagrada.

Prečasni Džozef Lovri, koji je postao predsednik Konferencije hrišćanskog vođstva na jugu posle Kingovog ubistva 1968, rekao je da gospođa King nikada nije pokušala da zauzme mesto svog supruga u organizacijama za građanska prava, ali je uvek podržavala taj pokret.

«Svugde je podržavala pokret. Učestvovala je u marševima. Smatrala je da joj je to dužnost; kao majka, građanka i kao ličnost koja ima svoja prava i posebno kao Martinova udovica, smatrala je da ima obavezu da nastavi da nosi steg

Gospođa King je posle smrti svog supruga, osnovala centar za nenasilnu socijalnu promenu «Martin Luter King Džunior» u Atlanti. Vodila je kampanju da se njegov rođendan proglasi nacionalnim praznikom što je i učinjeno pre dvadeset godina. Predsedavala je Upravnim odborom Centra u Atlanti do 1994, kada je to mesto prepustila jednom od svoja četiri deteta.

Predsednik Udruženja izabranih crnih zvaničnika u Džordžiji, Tajron Bruks, dugogodišnji borac za građanska prava, istakao je da je gospođa King neumorni borac za ljudska prava u svetu.

«Srećan sam što je gospođa King skoro doživela osamdesetu godinu. Izgubila je supruga kada joj je bilo svega 39 godina, podigla je svoju decu, sagradila Centar za nenasilnu socijalnu promenu. Postala je međunarodni ambasador promovisnja baštine svog supruga. Gospođa King će ostati zapamćena kao veliki lider.»

Koreta Skot King se rodila 1927. u Atlanti, gde joj je otac bio vlasnik jedne prodavnice.

XS
SM
MD
LG