Linkovi

Objavljene nominacije za 78. dodelu Oskara


Reditelj Ang Li nominovan je za Oskara za režiju za «Brokeback Monutain», priču o neočekivanoj ljubavnoj vezi izmedju dvojice kauboja.

Zvezda tog filma, Hit Ledžer, osvojio je nominaciju za najboljeg glumca, a u istoj kategoriji nominovani su Filip Simur Hofman koji je tumačio Trumana Kapotea u filmu «Capote», Terens Hauard za «Hustle and Flow» i Hoakin Finiks za ulogu Džonija Keša u «Walk the Line».

Ris Viderspun, koja je u istom filmu glumila Džun Karter Keš nominovana je za Oskara za glavnu žensku ulogu, a istu nominaciju osvojile su još Džudi Denč za komediju «Gospodja Henderson predstavlja...», Felisiti Hafman za ulogu muškarca koji se priprema za operaciju promene pola u filmu «Transamerica», Kira Najtli za film «Gordost i predrasuda» i Šarliz Teron za «North Country».

Džordž Kluni je kandidat za Oskara za epizodnu mušku ulogu u filmu «Sirijana», kao i za najboljeg reditelja i ko-scenaristu za film «Good night and good luck», priču o novinaru Edvardu R. Marou i njegovoj borbi protiv senatora Džozefa Mekartija u jeku lova na komuniste u SAD 1950-ih.

Stiven Spilberg našao se medju kandidatima za najboljeg reditelja zahvaljujući svom filmu «Minhen». Priča o posledicama masakra izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine osvojila je pet nominacija, uključujući i onu za najbolji film.

Priča o rasnim i etničkim tenzijama u savremenoj Americi, film «Crash» - u kome se okupila velika ekipa holivudskih zvezda – odneo je šest nominacija, uključujući i onu za najbolji film i najbolju epizodnu ulogu za Meta Dilona.

Za najbolji film na stranom jeziku nominovani su palestinski «Paradise Now», zatim Nemački «Sofi Šol- poslednji dani», italijanski «Ne reci» (Dont Tell) francuski «Joyeux Noel» i južnoafrički «Tsotsi».

Nagrade američke filmske akademije biće uručene na ceremoniji u Holivudu 5. marta.

XS
SM
MD
LG