Linkovi

Senat otvorio put za potvrdu kandidature Semjuela Alita


Američki Senat je kasno polsijepodne sa 72 glasa «ZA» i 25 «PROTIV» izglasao da se okonča debata o nominaciji Semjuela Alita za sudiju Vrhovnog suda, čime je otvoren put potvrdi njegove kandidature, u utorak 30. januara.

Za odluku o prekidu debate po određenom pitanju bila je potrebna dvotrećinska većina. Ovo glasanje označilo je i poraz senatora iz Masečusetsa Džona Kerija, koji je kroz produženu debatu na zahtjev manjinske stranke, poznatu i pod imenom filibaster, pokušao da odloži ili blokira Alitovu potvrdu. Keri smatra da će glas sudije Alita u Vrhovnom sudu doprinijeti ukidanju građanskih sloboda i prqava, kakvo je pravo na abortus.

Ako bude potvrđen, Alito će naslijediti sudiju Sandru Dej O'Konor, koja je slovila za umjerenog sudiju i često je bila odlučujući glas u kontroverznim slučajevima, kakav je u Americi slučaj prava na abortus. Demokrate strahuju da će Alitov glas sud učiniti više konzervativnim.

Ipak, veliki broj demokrata odlučio je da ne blokira izjašnjavanje za ili protiv potvrde, jer je po njihovom mišljenju Džordž Buš pobjedom na predsjedničkim izborima stekao mandat da postavi sudiju konzervativne provinijencije.

Vođa republikanske većine Bil Frist kritikovao je one koji su htjeli da blokiraju glasanje, rekavši “da bi se ustanovljenjem takve prakse od kandidature za službu svojoj zemlji i narodu odvratili kvalifikovani ljudi”

Frist je zajedno sa ostalim republikanskim kolegama u Senatu hvalio Alitov temperament i kvalifikacije. Predsjedavajući senatskog odbora za pravosuđe, senator iz Pensilvanije, Arlin Spekter, rekao je kako Alito zaslužuje potvrdu.

No nisu se ni svi republikanci oko toga saglasili. Linkoln Šafe, senator iz Rod Ajlenda, koji se ove godine nadmeće za reizbor u državi koja se usprotivila Bušu i u 2000. i u 2004. rekao je da će glasati protiv Alitove potvrde.

Za potvrdu nominacije u punom sazivu Senata dovoljan je 51 glas.

XS
SM
MD
LG