Linkovi

Abas poziva da se ne ukine međunarodna podrška Palestincima


Pažnja medjunarodne javnosti i dalje je usredsredjena na Bliski istok posle neočekivane prošlonedeljne pobede radikalne grupe Hamas na palestinskim parlamentarnim izborima. Predsednik palestinske vlasti Mahmud Abas danas je pozvao medjunarodne donatore da ne prekidaju pomoć palestinskim teritorijama.

Predsednik Abas, koji je član doskora vodećeg, a sada opozicionog pokreta Fatah, izjavio je to u prisustvu nemačkog kancelara Angele Merkel. Abas je pružio uveravanja da će Palestinci nastaviti da se prdržavaju sporazuma sa Izraelom.

Kancelar Merkel je, sa svoje strane, ponovila zahtev koji je iznela juče tokom susreta sa izraelskim zvaničnicima da Hamas treba da se odrekne nasilja i da prihvati pravo Izraela da postoji kao država. Merkel je, medjutim, rekla da Evropska unija neće finansirati palestinsku vladu koju bi predvodio Hamas.

Vršilac dužnosti izraelskog premijera, Ehud Olmert, izjavio je da njegova vlada neće uplatiti prihode od poreza i carina Palestinskoj vladi koja bi mogla da tim sredstvima finansira terorističke napade protiv Iuzraela.

Jedan od lidera Hamasa, Ismail Hanije, danas je medjutim, takodje apelovao na medjunarodnu zajednicu da ne obustavlja pomoć Palestinskoj vlasti. Hanije je rekao da je Hamas spreman da pregovara sa medjunarodnom zajednicom o uslovima primanja pomoći I da je spreman da prihvati nadzor nad korišćenjem dobijene pomoći.

Ministri zemalja EU su, u medjuvremenu, na sastanku u Briselu takodje insistirali da se Hamas odrekne nasilja, ali su nagovestili da će ostaviti otvorenim diplomatske kanale sa predsednikom Palesitinske vlasti Mahmudom Abasom.

Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs sastala se u Londonu, uoči donatorske konferencije za Avganistan, sa britanskim liderima uoči susreta takozvanog “bliskoistočnog kvarteta” koji pored SAD i EU čine UN i Rusija, izjavila da su SAD kontaktirale donatore apelujući da obustave pomoć Hamasu ukoliko se ne odrekne nasilja i ne prizna pravo Izraela na postojanje.

XS
SM
MD
LG