Linkovi

Kondoliza Rajs obećava nastavak podrške Sjedinjenih Država razvoju demokratije u Avganistanu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs /Condoleezza Rice/ obećala je nastavak podrške vladi Hamida Karzaija, rekavši mu na sastanku neposredno uoči međunarodne donatorske konferencije za Avganistan, koja se održava u Londonu, da je budućnost dvije zemlje neraskidivo povezana.

Avganistanski zvaničnici strahuju od najava da će u narednih nekoliko mjeseci iz njihove zemlje biti povučeno oko 2 i po hiljade američkih vojnika, koje bi zamijenili pripadnici oružanih snaga iz drugih članica NATO-a. Međutim, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Hamidom Karzaijem, američki državni sekretar Kondoliza Rajs ponovila je predanost Vašingtona razvoju demokratrije u Avganistanu, rekavši kako je mirna budućnost Avganistana i Sjedinjenih država neraskidivo povezana. Rajsova je obećala da se neće ponoviti situacija iz 1989. kada su Zapadni saveznici, nakon okončanja sovjetske okupacije, okrenuli leđa Avganistanu i ostavili zemlju talibanima i Al Kaidi:

"SAD su snažno predane da Avganistanu pomognu i vojno, i politički i ekonomski. I bićemo prisutni u toj zemlji jer, sve dok narod Avganistana treba američku podršku – imaće je. Pogriješili smo jednom napustivši Avganistan. I nisu tu grešku samo platili Avganistanci, već i Amerika – 11. septembra 2001. Takvu grešku više nećemo ponoviti",kazala je Kondoliza Rajs.

I nakon povlačenja jednog broja američkih vojnika u Avganistanu će ih, po riječima Rajsove, ostati oko 1.600 – što je najveći inostrani kontingent. Fokus bi trebalo da bude – ne na broju vojnika – već na predanosti Vašingtona da u saradnji sa vladom u Kabulu "uspješno završi posao." To, kazala je Kondoliza Rajs, podrazumijeva Avganistan koji je sposoban da se svojim snagama bori protiv terorizma i svoje narko-mafije, istovremeno obezbjeđujući svom stanovništvu da živi i radi u miru.

Na putu za London, Rajsova je u nedjelju najavila da će SAD obećati novu, značajnu finansijsku podršku Avganistranu na donatorskoj konferenciji koja počinje u utorak. Od invazije 2001. godine SAD su u Avganistanu potrošile skoro 10 milijardi dolara. Donatorska konferencija na kojoj učestvuju predstavnici 60 država trebalo bi da se zaključi sporazumom na osnovu koga će se vlada u Kabulu obavezati na ispunjenje specifičnih ciljeva u oblasti bezbjednosti, vladavine zakona i ekonomskog razvoja, tokom narednih 5 godina.

Kondoliza Rajs se u Londonu sastala i sa britanskim liderima uoči susreta takozvanog “bliskoistočnog kvarteta” koji pored SAD i EU čine UN i Rusija, izjavila da su SAD kontaktirale donatore apelujući da obustave pomoć Hamasu ukoliko se ne odrekne nasilja i ne prizna pravo Izraela na postojanje.

XS
SM
MD
LG