Linkovi

Šta bi mogla da donese nova Hamasova vlast


Dok se islamska ekstremistička organizacija Hamas priprema da formira novu Palestinsku vladu posle pobede na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima, hiljade pripadika Fataha, nezadovoljnih izbornim porazom, tražile su u Gazi ostavku svojih – kako tvrde – korumpiranih vođa.

Ubedljiva pobeda Hamasa na parlamentarnim izborima znači da on praktično kontroliše Palestinsku vladu. Rafi Dadžani, iz organizacije «Američka radna grupa za Palestinu», čije je sedište u Vašingtonu i koja se zalaže za palestinsku državu, kaže da su mnogi Palestinci nezadovoljni dugotrajnom vladavinom Fataha, koji im nije omogućio ono što žele.

«Fatah nije uradio ništa u pogledu socijalnih usluga, u pogledu korupcije, poštovanja zakona i reda i sigurno ništa u pogledu državnosti. Onda je nastupio Hamas i poručio: ‘Pogledajte, mi do sada ništa nismo uradili u pogledu državnosti, jer nismo bili na vlasti, ali radimo na socijalnim uslugama, nismo korumpirani, čisti smo, glasajte za nas’, tako da je glasanje za Hamas u stvari čvrsto odbacivanje neuspeha postojećih institucija», kaže Dadžani.

Hamas je izveo desetine samoubilačkih napada protiv Izraela i poručuje da neće da se razoruža. Hamas i Izrael se protive međusobnim mirovnim razgovorima, ali Dadžani kaže da Hamas možda polako menja svoje stavove.

«Poslednji Hamasov samoubilački bombaški napad je bio avgusta, 2004, pre gotovo godinu i po dana. Tokom izborne kampanje, u platformi Hamasa se nije pominjalo, nijednom rečju, postojanje Izraela ili njegovo uništenje ili pravo Izraela na postojanje. Nadamo se da postoji mogućnost da se oni polako razviju u političku partiju i odustanu od svoje nasilne prošlosti», kaže Dadžani.

Ali Džim Filips, stručnjak za Bliski istok u konzervativnoj istraživačkoj Fondaciji «Heritidž» u Vašingtonu, smatra da to nije mnogo verovatno.

«Mislim da će Hamas da izrekne nekoliko umerenih fraza, u nadi da će da ostane na vlasti, ali ne bih rekao da će da menja ideologiju, jer je suštinski i osnovan da bi uništio Izrael, a ne da bi sa Izraelom pregovarao o miru. Da bi to promenio, morao bi da se odrekne svojih ideoloških temelja», kaže Filips.

Dadžani međutim ukazuje da nijednoj strani ne odgovara da se drži tvrde linije.

"Jedini način na koji Izrael može da postigne bezbednost koju zaslužuje, a Palestinci državnost koju zaslužuju, jeste kroz pregovore, odnosno da se sa druge strane granice nađe stabilna palestinska država, koja može da opstane. Ako svaka strana zadržii tvrdokoran stav, to će dovesti do toga da država, odnosno šta god da nastane na palestinskoj strani, bude nestabilna, pothranjuje terorizam i bude izvor trajne izraelske nesigurnosti", kaže Dadžani.

Filips ipak tvrdi da s Hamasom na vlasti nema šanse za nastavak mirovnih razgovora.

Već izvesno vreme smo govorili da je mirovni proces prekinut, ali da nije propao. To je značilo da može da se nastavi, ali ovo sada je kao nešto što se definitivno raspalo», kaže Filips.

Oba analitičara ukazuju da lideri u svetu čekaju da vide šta Hamas hoće i šta neće da uradi, pre nego što odluče kako da se postave prema Palestinskoj vladi i zaključe da li mirovni proces može da bude nastavljen.

XS
SM
MD
LG