Linkovi

Stanje ranjenih američkih novinara stabilno, ali kritično


Bob Vudruf /Woodruf/, čovjek koji je u tandemu sa novinarkom Elizabet Vargas naslijedio preminulog Pitera Dženingsa na mjestu ko-voditelja jednog od nagledanijih informativnih programa u Americi – ABC-ovog “The World News Tonight”, teško je ranjen u eksploziji bombe u Iraku. Sa Vudrufom je ranjen i njegov kamerman Dag Vot /Doug Vogt/.

Jedan od voditelja centralne informativne emisije TV mreže ABC, Bob Vudruf i njegov više puta nagrađivani kamerman Dag Vot i dalje su u kritičnom stanju, preživjeli su značajnu traumu i dalje su pod sedativima, saopštili su ljekari u vojnoj bolnici u Landstulu u Njemačkoj.

Pukovnik Brajan Gembl, šef vojno medicinskog centra Landstul kaže da je stanje ranjenih stabilno i da su u toku konsultacije tima ljekara o prioritetima i najadekvatnijim hiruškim procedurama.

Vudruf i Vot imaju ogromno iskustvo ratnog izvještavanja, ali svega je nekoliko konfliktnih zona odnijelo toliko novinarskih života kao što je to Irak. Vudruf je izvještavao o mnogim eksplozijama nagaynih mina, a Dag Vod ih je snimao.Te improvizovane naprave ubijaju bez razlike, a u svega jednoj sedmici eksplodira ih na stotine...

U tim eksplozijama tranjeno je više od 10 hiljada američkih vojnika.

Novinarska ekipa ABC-a bila je u vozilu iračke vojske na čelu konvoja. Novinari su bili u zadnjem kraju oklopnog vozila kada je bomba eksplodirala.

Kejt Felsen, producent TV ABC kaže da je nakon napada razgovarala sa obojicom i da ih je na putu do helikoptera uvjeravala da će sve biti u redu.

Baš kao i ostali novinari koji idu u Irak, i Dag Vot i Bob Vudruf znali su da je to najopasnije mjesto za izvještače, ali i jedno od najvažnijih. Njihove supruge su odmah otputovale u Njemačku.

Džill Kerol na novom video snimku

Satelitska televizija Al-Džazira emitovala je video snimak otete američke novinarke Džil Kerol (Jill Carroll), datiran 28. januara, na kojem ona navodno traži oslobadjanje iračkih zatvorenica.

Taj njen zahtjev prenijela je televizija jer je snimak bio bez tona.


Američka vojska je saopštila u četvrtak da će, među više stotina zatvorenika biti oslobođeno i pet Iračanki, ali su vojni zvaničnici saopštili da oslobadjanje zatvorenica nije povezano sa zahtjevom otmičara.

XS
SM
MD
LG