Linkovi

Na američkim univerzitetima više studentkinja nego studenata


Ne tako davno, uprave američkih univerziteta i koledža brinule su zbog velikog raskoraka u broju studenata i studentkinja jer su mladići masovno dobijali stipendije, ali ne i devojke. Mladići su ostvarivali bolje rezultate, brojčano dominirali u naučnim akademskim disciplinama, postidpliomskim studijama, pravnim fakultetima... Ali, to više nije slučaj...

Socijalna emancipacija ali i državni programi koji su akademskim institucijama nemetnuli obavezu ravnopravnog statusa polova smanjili su taj jaz, a samim tim i zabrinutost edukatora koji su svoju pažnju usmerili na druga goruća pitanja. Medjutim, problem se ponovo pojavio, i to u ozbiljnim razmerama.

Ovoga puta, situacija je obrnuta jer sada izgleda da su mladići ti koji su u podredjenom položaju. Prema najnovijim podacima, mladići čine svega 43% studentske populacije u SAD, a u nekim prestižnim akademskim institucijama -- odnos studentkinja i studenata medju brucošima je dva prema jedan!

Psiholog Majkl Gurijan se pita u članku objavljenom u ovdašnjem Vašington postu - gde nestadoše muškarci?

To se pita i prva dama Amerike, Lora Buš, uz opasku da su dečaci u Americi poslednjih decenija zanemareni. Sport, video igrice, pogrešne vrednosti koje potencira pop kultura izvrgavajuću ruglu svako obrazovanje -- odvlače pažnju mladića od pravih stvari, što dovodi do njihovog odustajanja od škole.

Samohrane majke, a i porodice sa dva zaposlena roditelja, nemaju uvek dovoljno vremena i strpljenja da kod svojih nestašnih sinova podstiču želju za akademskim uspehom.

Naučnici takodje ukazuju da devojčice, zahvaljujući načinu na koji njihov mozak funkcioniše, postiže bolji uspeh u standardnom okruženju učionice.

Dečaci su nekako ostali u zapećku, a sve uz moto da svet i onako počiva na muškarcima, pa će i ti dečaci naći svoje mesto pod suncem. Kako po kratkom postupku kod dečaka probuditi želju za učenjem? Neki predlažu da se Šekspir i trigonometrija ”upakuju“ u video igrice.

XS
SM
MD
LG