Linkovi

Mobilni telefon za jednokratnu upotrebu


Zabrinute zbog njihove moguće primene u terorističke svrhe, američke vlasti istražuju nagli skok u popularnosti mobilnih telefona za jednokratnu upotrebu. Mobilni telefoni postali su sastavni deo svakodnevnog života velikog broja ljudi. Međutim, zvaničnici ukazuju da telefoni bez ugovora mogu da imaju i mnogo mračniju primenu. Džek Klunan je ranije radio za FBI.

“Čovek može da uđe i kupi telefon za goovinu. Ne koristi kreditnu karticu, može da uzme koliko minuta hoće, a vi nemate pojma ko ga je kupio.”

Vlasti ukazuju da telefone za jednokratnu upotrebu često koriste kriminalne grupe i teroristi. Kako zvaničnici ukazuju, takvi telefoni su upotrebljeni za aktiviranje bombi prilikom napada u madridu, 2004. Rodžer Entner je stručnjak za telekomunikacije.

“U Evropi sada ne možete da kupite telefon bez li;nih dokumenata.”

Nedavno je veliki broj mobilnih telefona za jednokratnu upotrebu kupljen u saveznim državama Kaliforniji i Teksasu, a federalne vlasti su se zainteresovale kada su ti aparati poslati na Bliski istok. Prema FBI-u, osobe koje su ih kupile “imale su veze sa terorističkim ćelijama” I uhapšene su. Takvi telefoni su pomenuti kao jedan od razloga koje je predsednik Buš naveo kao opravdanje za prisluškivanje u sklopu takozvanog Patriotskog zakona.

“Bezbednosti funkcioneri sada mogu da primenjuju takozvano lutajuće prisluškivanje, što će sprečiti teroriste da poruku doture svojim istomišljenicima.”

Postoji i mnogo jednostavnije objašnjenje – a to je da obični građani žele telefone za jednokratnu upotrebu kako bi umanjili šansu da država prati njihovo kretanje. Zvaničnici priznaju da je moguće da su te dve velike kupovine potpuno legitimne i da će telefoni biti preprodati ili jednostavno podeljeni prijateljima i članovima porodice. Jednokratne telefone su koristili i bezbednosni funkcioneri, kada su delovali u neprijateljskom okruženju. FBI nastavlja istragu, a a njegove agente interesuje i nova, treća, velika kupovina o kojoj ne žele da govore.

XS
SM
MD
LG