Linkovi

U Nju Orleansu sve više imigranata hispanskog porekla


Pre nego što je uragan Katrina prošlog avgusta opustošio Nju Orleans, 60 odsto stanovništva tog grada činili su Afroamerikanci. Pet meseci kasnije izgleda da su se i veličina i sastav stanovništva tog grada dosta izmenili.

Kada je uragan Katrina doveo do evakuacije stotina hiljada stanovnika Nju Orleansa, mnogi od onih koji su napustili grad bili su siromašni Afroamerikanci. Gradski funkcioneri procenjuju da se polovina tih stanovnika Nju Orleansa nikada neće vratiti u svoj grad. Ta situacija dovela je nedavno gradonačelnika Reja Negina u nepriliku kada je pokušao da izrazi svoju nadu da će se Afroamerikanci ipak vratiti.

«Na kraju - ovaj grad će ipak biti čokoladni. Ovaj grad će ponovo biti većinom afroamerički. To je ono što Bog želi,» rekao je Negin.

Mada se kasnije izvinio, izjava gradonačelnika Negina naljutila je mnoge koji smatraju da bi ona mogla da dovede do rasnih tenzija izmedju onih Afroamerikanaca koji su se vratili i velikog broja hispanskih imigranata koji su došli u Nju Orleans u potrazi za poslom. Duejn Gardner, Afroamerikanac i stolar po zanimanju, kaže da su hispanski radnici voljni da prihvate niže plate i da prihvataju poslove koje su ranije obavljali većinom Afroamerikanci.

«Vidim da hispanci uzimaju dosta poslova. Trebalo bi da budete slepi da to ne vidite.»

Genon Veb je vlasnik firme za raščišćavanje. Kada traži radnike - želeo bi da zaposli lokalne stanovnike, većinom Afroamerikance, ali se mnogi od njih još nisu vratili u grad.

«Sada zapošljavate svakog ko želi da zaradi. Ako žele da se vrate u grad i da rade i zarade - to je u redu. Ali, kao što vidite - ima dosta Meksikanaca koji dolaze.»

Odri Singer, stručnjak za pitanja imigracije u vašingtonskom Institutu «Brukings», kaže da analizirati rasni sastav radne snage u Nju Orleansu ne mora da bude loše.

«Mada se radi o prirodnoj katastrofi, o socijalnim aspektima onog što se desilo posle Katrine, o promenama u rasnim odnosima - razgovara se na javnim forumima, na političkim debatama i u svakodnevnom životu. To je jedna od posledica uragana. I mislim da je to u stvari dobro za Ameriku.»

Odri Singer ukazuje da je Nju Orleans bio grad koji se tradicionalno odlikovao mešavinom različitih kultura i rasnih grupa.

«Kultura se upravo i sastoji u mešanju raznih uticaja, promenama i njihovom prihvatanju. Mislim da Nju Orleans već ima sve to u svojoj istoriji. Katrina će svakako ostaviti duboki beleg u našoj istoriji, ali mislim da Nju Orleans može da se prilagodi, a da i dalje ostane Nju Orleans, iako će se dosta izmeniti.»

Broj Afroamerikanaca koji na kraju budu odlučili da se vrate u grad uticaće i na njegovu obnovu. Prema planu gradskih vlasti, bilo bi potrebno da se 50 odsto prvobitnog stanovništva grada od pola miliona ljudi, vrati. U protivnom, vlasti će možda doneti odluku da uopšte ne obnavljaju neke gradske četvrti.

XS
SM
MD
LG