Linkovi

Potvrdjen slučaj ptičijeg gripa na severnom Kipru


Na Kipru zabeleženi prvi slučajevi ptičijeg gripa, potvrdila je danas Evropska komisija, nakon testova obavljenih u Britaniji. Visoko patogena vrsta virusa H5N1 otkrivena je kod živine na severu Kipra, koji je oko 75 kilometara udaljen od obala Turske, gde je već četvoro ljudi umrlo od te bolesti.

Oba slučaja ptičijeg gripa zabeležena su u selu nedaleko od Famaguste, na teritoriji takozvane "Turske republike severni Kipar". Vlasti kiparskih Turaka su odmah ubile više od 1.500 komada živine u tom selu i tamo proglasile karantin.

Čim su u živinskom mesu sa severa Kipra, prošle nedelje, otkrivena dva sumnjiva slučaja ptičijeg gripa, kiparski Grci naložili su dezinfekciju svih vozila koja dolaze sa severa ostrva i izdali naredbu da se sva živina drži u zatvorenom. Na prelazima izmedju turskog i grčkog dela podeljenog ostrva, uvedene su pojačane kontrole.

Evropska Komisija je zabranila uvoz životinja, proizvoda od životinjskog mesa i perja na teritoriju Evropske unije preko "zelene linije" koja razdvaja severni i južni Kipar.


XS
SM
MD
LG