Linkovi

Zoran Stojković potvrdio da je Jovo Đogo smešten u Okružni zatvor u Beogradu


Posle hapšenja penzionisanog pukovnika Vojske republike Srpske Jove Đoga, u Srbiji se s posebnom pažnjom očekuje izveštaj Ministarstva odbrane ko je sve od oficira Vojske Srbije i Crne Gore štitio Ratka Mladića.

Srpski ministar pravde Zoran Stojković potvrdio je da je Đogo smešten u Okružni zatvor u Beogradu pošto mu je istražni sudija Opštinskog suda odredio jednomesečni pritvor. Ministar dbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je da je Đogo u nadležnosti civilnih struktura države i da je uveren da su ljudi koji su ga uhapsili sigurno za to imali razlog, a advokat Jove Đoga, Đorđe Kalanj rekao je da je slučaj njegovog branjenika označen kao državna tajna. Mediji podsećaju da je bivši šef Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović prošle godine spomenuo pukovnika Đoga kao koordinatora Vojske republike Srpske u čuvanju haškog optuženika Ratka Mladića, kome je u tom poslu pomagao komandant za logistiku Vojske Srbije i Crne Gore Dragomir Krstović.

Vrhovni savet odbrane trebalo bi sredinom nedelje da održi sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Ministarstva odbrane i vojne bezbednosti o saradnji sa Haškim tribunalom i u kom će se naći i imena oficira koji su bili veza sa Ratkom Mladićem.

Savet ministara EU usvaja zaključke u vezi sa crnogorskim referendumom

Savet ministara Evropske unije trebalo bi sutra da usvoji zaključke u vezi sa crnogorskim referendumom kojima će pozvati sve političke snage da sarađuju međusobno i sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, uzdržavajući se od jednostranih poteza.

U predlogu zaključaka podseća se da Ustavna povelja Srbije i Crne Gore dozvoljava državama članicama da posle trogodišnjeg perioda održe referendum o nezavisnosti. Savet ministara ističe da taj proces mora biti prema međunarodnim demokratskim standardma, što je ključno za stabilnost i brzinu napretka prema EU.

Inače, u Podgorici se saznaje da će inovirani dokument evropskog partnerstva koji će sadržati drugačiji politički kriterijum za pitanje usklađenosti ustava Crne Gore i Srbije sa Ustavnom poveljom Državne zajednice biti usvojen sutra u Savetu ministara Evropske unije u Briselu. Crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović izjavila je da dokument više neće insistirati da države članice svoje ustave usaglase sa Ustavnom poveljom Državne zajednice.

»Sada se naglašava da treba kreirati takav ustav u republikama, koji će biti u skladu sa evropskim standardima«, rekla je Đurović.

Druga rudna tehničkih pregovora Srbije i Crne Gore sa EK, u okviru procesa stabilizacije i asocijacije, očekuje se 21. februara u Beogradu.


XS
SM
MD
LG