Linkovi

U ruševinama hale u Katovicama spasioci pronašli 66 mrtvih, a 141 osoba je povređena


Akcija spasavanja traje neprestano od juče, ali od sinoć u 22 sata iz ruševina nije izvučen nijedan živ čovek. Iz vatrogasne službe je saopšteno da je to najverovatnije konačni bilans nesreće. Akciju otežava a smanjuje i šanse na preživljavanje činjenica da se temperatura tokom noći spustila na 20 stepeni ispod nule. Andžej Fjema iz kriznog štaba saopštio je da to verovatno nije i konačni bilans nesreće koja se sinoć dogodila u tom gradu, kada se tokom izložbe poštanskih golubova srušio krov na oko 700 stotina posetilaca, verovatno pod težinom zaleđenog snega. Predsednik Poljske Leh Kačinjski uprkos bolesti stiže danas u Katovice da proglasi nacionalnu žalost.

Na izložbi su pored poljskih učestvovali i golubari iz Holandije, Nemačke, Češke, Slovačke i Ukrajine. Češki konzulat u Katovicama potvrdio je četiri povređena, a za trojicom Čeha se još uvek traga. Premijer Poljske Kažimjež Marćinkjevič, koji je Katovice posetio odmah sinoć, obećao je žrtvama svu moguću materijalnu pomoć i formirao specijalnu komisiju koja će istražiti uzroke nesreće.

Ministar saobraćaja i građevinarstva Ježi Polaček naredio je da se hitno i neprestano skida sneg sa krovova svih komercijalnih zgrada u Poljskoj da se ovakva tragedija do kraja zime nigde više ne ponovi. Glavna građevinarska inspekcija Poljske proverava od danas da li svi vlasnici čiste sneg, na šta ih obavezuju propisi o bezbednosti. Slične nesreće kada se srušio krov na ljude u sportskim halama ili hipermarketima dogodile su se ove zime i u Nemačkoj, Austriji i Češkoj, ali nijedna sa tako tragičnim posledicama.XS
SM
MD
LG