Linkovi

Može li NSA da čita vašu elektronsku poštu – ili da vas špijunira u vašem domu?


Nacionalna bezbednosna agencija, poznata je po svojoj poslovičnoj tajnovitosti, kao i po engleskoj skraćenici NSA – za koju neki smatraju da znači «Nema Slične Agencije».

Kontroverzni program prisluškivanja Amerikanaca, koji ta agencija sprovodi, predstavlja jednu od glavnih poltičkih tema proteklih nedelja. To je veliko uho velikog brata – koje čuje širom sveta ako komunicirate elektronskim putem – imejlom, faksovima, telefonima – NSA vas možda sluša pomoću satelita --- ili pomoću podmornica koje su se prikopčale na podmorske optičke kablove --- ili iz velikog Boinga 707 koji je pun opreme za prisluškivanje --- ili pomoću nekog od prislušnih centara. Jedan je u Jakimi u državi Vašington, a drugi u Etamu u Zapadnoj Virdžiniji.

«Prosečna prislušna stanica registruje oko dva miliona komunikacija na sat. Poziv iz inostranstva, recimo nekome u Atlanti, dolazi preko satelita do centra kompanije AT&T… samo par kilometara dalje NSA, čije sedište je u Merilendu, prikuplja te podatke i njeni moćni računari pretražuju brojeve telefona, imena, pa čak i pojedinačne reči.»

«Ako registrujete reč DŽIHAD, postoji tehnologija pomoću koje taj razgovor možete da izdvojite bez problema. Analitičari, često, tako dobijene informacije koriste kao polazište – poput priče u filmu «Državni neprijatelj».

Mogu na primer da uporede da li se podzanje novca iz banke poklapa sa nekim sumnjivim deponovanjem para. NSA tesno sarađuje sa drugom tajnom agencijom koja služi kao velike satelitske oči koje mogu da vide detalje velike nekoliko santimetara poput ove scene iz serije «24 sata».

«U ratu protiv terorizma to je korišćeno u slučaju Bin Ladenovih kampova za obuku.»

XS
SM
MD
LG