Linkovi

Bolest koja ima najveću stopu smrtnosti od svih mentalnih oboljenja


Mnogi anoreksičari sada pronalaze utehu na internetu, pronalazeći sapatnike na specijalnim veb stranicama.

Vodeća britanska dobrotvorna organizacija za mentalno zdravlje, SANE, istražuje iskustva osoba koje koriste veb stranice posvećene poremećajima ishrane, pri čemu je u početnoj etapi na upitnik odgovorilo stotinu i pedeset osoba. Cilj ispitivanja je bio da se utvrdi ko posećuje te sajtove i zbog čega, kakav je njihov uticaj i da li se smatraju korisnim ili – štetnim. Ipak, pre emitovanja, recimo da prilog sadrži i snimke ekstremno suvih ljudi.

Anoreksičari pate od izokrenutog poimanja telesnog izgleda, verujući da biti ekstremno mršav, znači biti privlačan. Na ovom veb sajtu pristalica anoreksije, može da se vidi serija slika koje treba da ohrabre ljude da budu «bolji» anoreksičari. Osobe koje pate od tog poremećaja javljaju se elektronski u nadi da će postati foto modeli, držeći se takozvanih deset zapovesti za mršavljenje i gladujući da bi se po sopstvenoj proceni približili savršenstvu.

«Zaista poželim da budem tanka kao ta osoba. Uvek poredim svoje noge sa nogama manekena», kaže ova anoreksičarka.

Veb sajt nudi preporuke i savete kako da izgladnite – i sakrijete to od svoje okoline. Postoje i onlajn forumi na kojima možete da podelite svoje iskustvo sa drugima. Kasija, anoreksičarka koja nije htela da se predstavi, tvrdi da joj veb sajtovi daju podršku koja joj je nedostajala.

«Pomoglo mi je to što sam prvi put u životu mogla sa nekim da pričam o tome», kaže ona.

Fenela Lemonski takođe pati od poremećaja ishrane. Ona sada vodi grupe koje pomažu drugima i kaže da su ovakvi veb sajtovi opasni.

«Niko vam neće reći da će bubrezi da vam otkažu, da treba da znate da možete da se onesvestite na sred ulice, da dobijete srčani napad i umrete – niko to na ovim veb sajtovima neće da vam kaže. Neće da vas upozore na opasnosti, nego će da vam istaknu zadovoljsto, da vam objasne koliko se lepo osećate kada ne jedete», kaže Fenela Lemonski.

Mnogi provajderi zatvaraju sajtove koji podržavaju anoreksiju – ali se oni onda odmah pojave na nekoj drugoj strani. Kasija smatra da bi takvi potezi mogli da gurnu neke korisnike preko ivice.

«Ne možete tek tako veoma bolesnim ljudima da uzmete ono što im je slamka za koju se hvataju. Pogotovo kada je reč o anorkesiji, budući da mnogo ljudi umire od nje tako što na kraju izvrši samoubistvo zbog totalne usamljnenosti», kaže Kasija.

Prema istraživanju dobrotvorne organizacije za mentalno zdravlje SANE, gotovo polovina ispitanika koja posećuje takve veb sajtove kaže da na njima nalazi podršku, kakvu ne može da pronađe na drugoj strani. Međutim, početni rezultati ukazuju da oni koji idu na takve sajtove , često sebi nanose štetu na neki drugi način.

«Utvrdili smo da je 70 odsto od stotinu i pedeset ispitanika tokom prethodnog meseca ili razmišljalo, ili pokušalo samoubistvo, a još jedan veoma uznemirujući rezultat je to što smo utvrdili da je oko 40 odsto njih pokušavalo da se povredi na neki drugi način – da se poseče žiletom ili opeče ili otruje… Definitivno postoji veza među onima koji posećuju te sajtove i onima koji se samopovređuju ili pokušavaju samoubistvo», kaže Mardžori Valas.

Predstavnica organizacije SANE je rekla da dobijeni podaci ne dokazuju direktnu vezu između tih sajtova i samoubistava i samopovređivanja. Ipak, istraživanjem jeste utvrđeno da je 46 odsto ispitanika priznalo da ima problem sa samopovređivanjem i da je 70 odsto imalo samoubilačke misli.

XS
SM
MD
LG