Linkovi

Buš: Sem Alito je čovek izuzetnog karaktera i integriteta


U svom redovnom nedeljnom obraćanju preko radija, predsednik Buš je apelovao na Senat da potvrdi njegovog kandidata za Vrhovni sud, sudiju Semjuela Alita.

Neki demokratski senatori najavili su da će pokušati da iskoriste proceduralne mogućnosti da blokiraju glasanje i odlože potvrđivanje predsednikovog kandidata. Predsednik Buš je podsetio da senatori imaju ustavnu odgovornost da glasaju o Alitovoj nominaciji za najviši sud u zemlji.

«Tokom 216 godina duge istorije, Senat je glasao o svakom kandidatu za Vrhovni sud, koji je imao većinsku senatsku podršku. Sudija Alito je pokazao da je izuzetno kvalifikovan da služi u najvišem sudu naše zemlje i Amerika je srećna da ima čoveka njegovog integriteta i intelekta koji je voljan da joj služi.»

Senatski Odbor za pravosuđe je prošle nedelje podržao Alita na osnovu glasanja po striktno partijskim linijama, pri čemu je deset republikanaca glasalo za predsednikov izbor, dok je osam opozicionih demokrata glasalo protiv. Republikanci raspolažu dovoljnim brojem glasova u Senatu da potvrde Alita, ali demokratski senatori iz Masačusetsa, Džon Keri i Edvard Kenedi, kažu da pokušavaju da organizuju zakonski manevar koji bi odložio glasanje. Ta mera nema podršku svih demokrata u Senatu. Predsednik Buš je iskoristio svoj govor preko radija da izdvoji neke od onih iz opozicione partije koji podržavaju sudiju, među kojima je i guverner Pensilvanije Ed Rendl i senator iz Zapadne Virdžinije, Robert Berd. Predsednik je rekao da je sudija Alito sticao poštovanje kolega i tužilaca širom političkog spektra tokom cele dosadašnje karijere.

«Kao što su i Amerikanci videli tokom pretresa, Sem Alito je čovek izuzetnog karaktera i integriteta. On ima više sudijskog iskustva od bilo kog kandidata za Vrhovni sud u proteklih 70 i više godina. On razume da je uloga sudije da stiktno tumači zakon, a ne da se zalaže za ličnu ili političku agendu.»

Demokrate koje se protive Alitu strahuju da bi on mogao da doprinese tome da Vrhovni sud postane konzervativniji, jer bi zamenio sudiju Sandru Dej O’Konor koja odlazi u penziju, a smatra se umernim sudijom koji je često davao presuđujući glas prilikom donošenja odluka u vezi sa pravom na abortus i drugim pitanjima. Senatsko republikansko vođstvo je zakazalo glasanje o Alitovoj nominaciji za utorak, što znači da bi on mogao da bude potvrđen pre predsednikovog Govora o stanju unije, u utorak uveče.

XS
SM
MD
LG