Linkovi

Oli Ren: Verujem da Srbija shvata da mora da poštuje medjunarodne obaveze


Evropska komisija je danas objavila svojevrsno "pismo o dobrim namerama"- dokumenat kojim najavljuje skore, konkretne korake koji će državama Zapadnog Balkana potvrditi da imaju mesto unutar Unije. O tome će biti reči i u ponedeljak na skupu Saveta ministara EU, koji , najavljuje se u Komisiji, neće raspravljati o mogućem prekidu pregovora sa SCG zbog nesaradnje sa Hagom.

Kako je i više puta obećao evropski komesra za proširenje, Oli Ren, danas su najavljeni konkretni koraci Komisije u pravcu Balkana - prvi od njih je angažovanje na stvaranju prostora slobodne trgovine u regionu, koji bi trebao i jednoj i drugoj strani olakšati nastavak integracijskog procesa, posebno njegovog ekonomskog dela. Očekuje se da će oko 60 miliona evra biti izdvojeno za novoformirani Fonfd za Jugoistočnu Evropu, odakle bi se, pored ostalog, podržao i razvoj malih i srednje velikih preduzeća u regionu.

Do kraja ovog meseca će započeti bilateralni razgovori sa državama regiona o izmenama u viznom režimu- za početak, odnosiće se to na lakše dobijanje viza za studente i naučnike, da bi, postepeno, proces ublažavanja viznog režima bio proširen i na ostale kategorije stanovinika.

Kako je danas najavljeno, prvi efekti prostora slobodne trgovine i viznog režima osetiće se već početkom naredne godine. Evropa bi želela da "evropeizira" narednu generaciju sa Balkana, i s tim u vezi, daje se više mogućnosti za studiranje na Zapadu, više stipendija i konkursa.

Oli Ren: Vreme je da se krene prema ekonomskom i socijalnom razvoju na Zapadnom Balkanu. Nastavlja se rekonstrukcija i pomirenje, ali mi se morako kretati i dalje- pomažući ekonomski razvoj regiona. To je ključni razlog zašto smo sačinili ovaj dokumenat. Važno je da se nastavi sa konkretnom finansijskom pomoći za Zapadni Balkan, kao što smo činili do sada.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je reč o paketu podrške Zapadnom Balkanu koji će se naći i na stolu skupa ministara vanjskih poslova Evrope i Balkana, planiranom za 10. i 11. mart u Salzburgu. Pre toga, razmatraće ga i evropski ministri, u ponedeljak u Briselu. Medjutim, pred ministrima se neće naći i eventualno pitanje prekida pregovora sa SCG zbog nesaradnje sa Hagom

Oli Ren: Ta tema nije na dnevnom redu sastanka u ponedeljak. Nemam mnogo da dodam na ono što sam rekao prošle nedelje nakon sastanka sa glavnom haškom tužiteljicom, Karlom del Ponte. Verujem da Srbija shvata da mora da poštuje medjunarodne obaveze, uključujući i punu saradnju sa Hagom i, iako je proces pregovora o kosovskoj budućnosti od ključne važnosti za stabilnost regiona, ne može se upotrebiti kao izgovor za izbegavanje obaveza prema Sudu.

Današnjoj pres konferenciji u EK je prisustvovao i specijalni izaslanik UN za rešavanje statusa Kosova, Marti Ahtisari, koji, nakon sastanaka sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, predsednikom Komisije Barosom i komesarom Renom, veruje da će se sve strane zainteresovane za kosovsku budućnost okupiti oko stola tokom narednog meseca, te izražava uverenje da će se ukupni pregovori zaključiti do kraja ove godine:

Ahtisari: Mislim da to nije pitanje optimizma ili pesimizma - treba da vidimo da li je moguće da rešenje kosovske budućnosti imamo do kraja godine. Možda nije ključna stvar, ali moj ugovor za ovaj posao ističe 9. novembra ove godine i ja ne mislim da tražim još jedan angažman u okviru Ujedinjenih nacija".


XS
SM
MD
LG