Linkovi

Ivanović: Za sada nemamo nikakvih najava da će doći do prekida pregovora


Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Državne zajednice Predrag Ivanović izjavio je danas da se ne može isključiti mogućnost da Brisel prekine pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Ministri Evropske unije na sastanku u ponedeljak u Briselu treba da ocene stepen saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom.

"Mi za sada nemamo nikakvih najava da će doći do prekida pregovora. Međutim, ta mogućnost se ne može isključiti u ovom trenutku", rekao je Ivanović.

Ivanović je napomenuo da je Evropska komisija u mandatu za početak pregovora jasno saopštila da u svakom trenutku oni mogu biti prekinuti, ako se ne ostvari potreban nivo saradnje sa Haškim tribunalom.

"Ukoliko se desi suspenzija, Crna Gora će biti žrtva politike Vlade Srbije koja nije dobro ocenjena od strane Evropske komisije", kazao je Ivanović.

Demokratska partija socijalista ne želi da komentariše preporuke Evropske unije o referendumu, dok sa njima prvo ne upozna evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Dokument EU o ocenama platformi vlasti i opozicije, Lajčak je predstavnicima oba bloka predao u Podgorici.

U toj stranci smatraju da zbog ozbiljnosti celog referendumskog procesa trenutno ne bi trebalo izlaziti u javnost sa zvaničnim ocenama preporuka.

Lajčakov tim predložio je donošenje novog referendumskog zakona koji bi regulisao brojna pitanja iz tog procesa, ali je odbio predlog opozicije o stvaranju koncentracione vlade koja bi radila na pripremi referenduma.

EU je predložila crnogorskoj vlasti i opoziciji da se za finansiranje referendumske kampanje donese poseban zakon i ocenila da je važeći zakonski rok za kampanju prihvatljiv.

Dokument u vezi sa medijskim pravilima predviđa da posebnim zakonom treba obezbediti jednake šanse za predstavljanje oba bloka na Javnom servisu i državnim štampanim medijima.

XS
SM
MD
LG